Podnikatelé dostali ceny za nejlepší využití dotací EU

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 9. 2011 23:43
Cenu za Podnikatelský projekt roku 2010 dostaly firmy celkem v sedmi kategoriích
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenu za Podnikatelský projekt roku 2010 si odnesl například výrobce nanovláken nebo podnik, který rekonstruuje malou vodní elektrárnu.

Nejlepší nápady, které české podniky za peníze z Operačního programu podnikání a investice v loňském roce uskutečnily, vyhlásily v úterý Ministerstvo průmyslu a obchodu, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Sdružení pro zahraniční investice - AFI.

Hodnocení probíhalo v celkem sedmi kategoriích, které vychází z vybraných oblastí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Všechny projekty byly realizovány v loňském roce.

Výrobce nanovláken dostal hned dvě ceny

První místo v programu Inovace si odnesl globální výrobce nanovláken Elmarco. Cenu podnik získal za technologii Nanospider. Ta umožňuje výrobu nového materiálu, který má schopnost pohlcovat zvuk v širokém spektru frekvencí. Společnost má pobočky v ČR, Severní Karolíně, Japonsku a spolupracuje s průmyslovými lídry i univerzitami po celém světě.

Firmu Elmarco komise nejlépe ohodnotila také v rámci programu Potenciál - tentokrát za vybudování centra pro výzkum a vývoj, kde společnost na své technologii pracuje. Dotaci skupina věnovala na vybavení laboratoří, ale také na nákup speciálních měřících zařízení.

V rámci programu ICT a Strategické služby získala ocenění pražská softwarová společnost Pike Electronic, která vyvinula produkt MakeDoc Documentation FrameWork. Ten slouží ke generování tisknutelné dokumentace rozsáhlých projektů. Uplatnění nachází především v oblastech telekomunikace nebo bankovnictví.

Ceny za ekologickou energii

V programu Eko-energie: Obnovitelné zdroje energie se jako první umístila skupina MVE Železný Brod, která se od roku 1996 soustřeďuje na obnovu malé vodní elektrárny v Železném Brodě na místě ruin někdejšího jezu a vodního díla z konce 19. století.

Vítězným projektem v programu Eko-energie: Úspory energie se stala společnost DEZA. Ta se přičinila modernizací kompresorové stanice, která zvýšila efektivnost při výrobě, přenosu a spotřebě energie.

Za vybudování školicího střediska si odnesla cenu společnost Pekass, která je předním dodavatelem strojů a zařízení pro všechna odvětví pekárenského průmyslu v Česku. Nový objekt, jehož kapacita činí dvanáct míst, má sloužit pro vzdělávání vlastních pracovníků, ale i zaměstnanců firemních zákazníků a partnerů.

V programu nemovitosti se na první místo dostala Unikont Group za rekonstrukci objektu motorárny v Napajedlech, který byl dlouhodobě prázdný a bez jakéhokoliv užívání.

"Cílem Podnikatelského projektu roku 2010 je zvýšit povědomí o podpoře, kterou mohou využít malí a střední podnikatelé ze strany Evropské unie a České republiky," stojí v tiskovém materiálu CzechInvestu.

V celostátní soutěži se hodnotí výhradně projekty českých podnikatelů, které se uskutečnily v předchozím roce a na které plynuly prostředky z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) strukturálních fondů EU a státního rozpočtu České republiky.

Partnery letošního ročníku soutěže se staly skupina ČEZ a Československá obchodní banka.

 

Právě se děje

Další zprávy