Data EET možná míří do Číny, tvrdí odpůrci evidence kvůli Huawei. Nesmysl, říká stát

ČTK ČTK
3. 1. 2019 12:22
Odpůrci evidence tržeb se obávají zneužití dat z EET kvůli využívání zařízení čínské firmy Huawei. Vyzvali proto ministerstvo financí, aby EET pozastavilo a nechalo prověřit její bezpečnost. V tiskové zprávě to uvedlo sdružení s názvem Podnikatelské odbory, které sdružuje některé podnikatele a živnostníky. Ministerstvo reagovalo, že v systému EET stát, respektive Finanční správa, žádná zařízení Huawei nepoužívá.
Foto: Kristýna Zvelebilová

Podnikatelé zmínili propojení firmy Huawei se společností O2, která je klíčovým hráčem v elektronické evidenci tržeb. "Jak je známo, exkluzivním dodavatelem providera O2 je právě čínská firma Huawei. Jde především o routery. Nelze tedy vyloučit, že se čínská vláda nemůže dostat k datům z EET," varoval v tiskové zprávě dlouholetý bojovník proti EET Boleslav Buzek, předseda hnutí Radostné Česko, jež vzniklo na základě stejnojmenné iniciativy namířené proti elektronické evidenci tržeb. Proti jeho tvrzení se O2 ohradilo. "Systém O2 eKasa zařízení od Huawei nevyužívá," říká Lucie Jungmannová, tisková mluvčí O2

Všechna data, která stát od podnikatelů získává, jsou podle ministerstva financí chráněná přísnými bezpečnostními opatřeními. "Pokud jde o volbu podnikatelů, jaké zařízení používají pro plnění svých zákonných povinností souvisejících s EET, Finanční správa jim nemůže nic nařizovat. To by odporovalo principu otevřeného řešení, na kterém je EET postavena," uvedl Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva.

Podnikatelé jsou podle výzvy vystaveni vážným rizikům, stejně jako veřejná správa, která nechává odstranit mobilní zařízení i routery od čínské společnosti. U firem prý může dojít k úniku obchodního tajemství, například údajů o obratu za provozovny popřípadě o četnosti prodejů v provozovnách. Zároveň žádají, aby všichni poskytovatelé EET pokladen a podobných zařízení vydali prohlášení, že jejich zařízení neobsahují součástky firmy Huawei.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal v prosinci varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) poté nařídil, aby se úřad vlády zbavil mobilů od firmy Huawei, stejně se rozhodli postupovat také ministerstva průmyslu či zdravotnictví. V pátek 21. prosince ovšem předseda vlády po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože úřad varování nedostatečně vysvětlil.

"Varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek," uvedl Babiš.

Podnikatelské odbory sdružují podnikatele a živnostníky. Loni zastřešovaly šest spolků, 160 právnických osob a 1060 osob fyzických.

 

Právě se děje

Další zprávy