Přehled: Počet světových firem ukončujících činnost v Rusku každým dnem narůstá

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 3. 2022 17:29
Rusko kvůli napadení Ukrajiny čelí bezprecedentním sankcím Západu, které mají za cíl přiškrtit jeho ekonomiku a potrestat osoby blízké prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ze země se také stahují globální firmy a ukončují tam veškeré své aktivity. Následující výběr ukazuje přehled společností, které oznámily stažení z Rusku během prvního týdne jeho agrese na Ukrajině. Je rozdělen podle sektorů.
Aktivisté před kyjevskou pobočkou ruské banky Sberbank. Tu ukrajinské úřady viní ze sponzorování ozbrojených skupin na východě země. (18. dubna 2014)
Aktivisté před kyjevskou pobočkou ruské banky Sberbank. Tu ukrajinské úřady viní ze sponzorování ozbrojených skupin na východě země. (18. dubna 2014) | Foto: Reuters

Banky

  • Britská banka HSBC začala omezovat vztahy s řadou ruských bank včetně VTB, která je druhou největší ruskou bankou. V Rusku se angažuje nevýznamně, zaměstnává tam 200 lidí a její roční tržby v zemi činí 15 milionů dolarů, zatímco globálně vykazuje roční tržby kolem 50 miliard dolarů.
  • Norská finanční skupina Nordea oznámila, že zastavuje obchodování s investičními fondy, které jsou vystaveny vlivu Ruska.
  • Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB), jejímž spoluzakladatelem a hlavním podporovatelem je Čína, pozastavila veškeré své aktivity týkající se Ruska a Běloruska.
 

Právě se děje

Další zprávy