Podíl Seznamu ve vyhledávání klesl na 11,5 procenta. Google si za pět let polepšil

ČTK ČTK
29. 4. 2021 12:52
Podíl vyhledávače Seznam na českém počítačovém trhu klesl za posledních pět let o deset procentních bodů na 11,5 procenta. Většinu trhu ovládl americký Google s podílem 81 procent, což je o šest bodů více než v roce 2016. Následují další světové vyhledávače jako Bing nebo Yahoo!. Vyplývá to z měření webu Statcounter GlobalStats.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Seznam, který vznikl jako první tuzemský internetový vyhledávač před 25 lety, patří celosvětově ke zhruba pěti lokálním službám, které dokázaly Googlu dlouhodobě čelit. 

Jeho podíl na vyhledávání sice dlouhodobě klesá, firma jej ale doplnila mnoha dalšími službami, mezi něž patří mapy a navigace, zpravodajství, vlastní TV kanál, e-mail nebo oborové weby, jako jsou Sreality, Sauto či Sbazar. PR specialistka firmy Seznam Petra Dvořáková také uvedla, že tento vyhledávač za rok 2020 zaznamenal šestiprocentní meziroční růst, což po několika letech mírného poklesu či stagnace považuje společnost za pozitivní trend.

Americký gigant Google oficiálně vstoupil na český trh v září 2006. Tehdy měl podíl kolem 15 procent. Jeho pozice ve vyhledávání se Seznamem se vyrovnala zhruba v roce 2010.

Na konci minulého roku Seznam.cz vyzval Google k vyplacení náhrady škody přes devět miliard korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy