Podíl cizorodých látek v potravinách a krmivech zůstává velice nízký, zjistili veterináři

ČTK ČTK
23. 4. 2018 15:05
Veterináři sledují například zbytky těžkých kovů, pesticidů, dioxinů nebo veterinárních léčiv. Problémem byl výskyt malachitové zeleně v chovech ryb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Podíl cizorodých látek v krmivech, u hospodářských zvířat a v potravinách živočišného původu se loni meziročně snížil o setinu procenta na 0,11 procenta. Veterináři loni provedli 74 190 vyšetření, meziročně o tři tisíce více. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři sledují například zbytky těžkých kovů, pesticidů, dioxinů nebo veterinárních léčiv. Problémem byl výskyt malachitové zeleně v chovech ryb.

"Podávání nepovolených léčiv zvířatům vodou k napájení nebo krmivem nebylo zjištěno. Vzorky syrového ovčího, kozího a kravského mléka vyhověly ve všech případech stanoveným limitům. Nevyhovující koncentrace sledovaných reziduí a kontaminantů nebyla zjištěna ani v žádném vzorku vajec od slepic," uvedl mluvčí.

Veterináři většinou zkoumají tuzemské potraviny. Z jiných členských států unie jich zkontrolovali 1083, ze třetích zemí pak 99.

V chovech sladkovodních ryb, jako jsou pstruzi, siveni a kapři, našli veterináři šest případů, kdy byly koncentrace malachitové zeleně nadlimitní. "Ryby byly posouzeny jako nepoživatelné a bylo zakázáno jejich uvedení na trh," dodal mluvčí. Zeleň dokáže hubit parazity a zbavuje ryby plísní. Zároveň však má negativní účinky na ryby samotné a potenciálně na jejich konzumenty, v chovech pro potravinářské účely je tak její používání zakázané.

Zbytky antimikrobik ve svalovině a vnitřních orgánech zvířat našli veterináři ojediněle. Loni nebyly nové případy kontaminace polychlorovanými bifenyly v chovech skotu a prasat, toxické chemikálie ojediněle nalezli v ledvinách nebo v játrech hospodářských zvířat.

"Vzhledem k relativně nízkému procentu záchytu nevyhovujících výsledků lze hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu od českých producentů z pohledu obsahu cizorodých látek nadále za velmi příznivou," dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. V některých případech pak veterináři naměřili vysoké hodnoty obsahu olova u lovné zvěře, v takových případech zvěřinové výrobky zabavili.

Veterináři loni vybrali na pokutách rekordních 29,5 milionu korun, o milion více než předloni. Loni neuložili žádnou jednotlivou rekordní pokutu, nejvyšší byly v hodnotě 200 000 korun. Například uložili pokutu za 180 000 korun firmě, kde byly nevhodné podmínky chovu skotu a problémy s odvozem zbytků těl z uhynulých kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy