Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, je nejnižší za posledních deset let

ČTK ČTK
26. 4. 2018 14:50
Na konci března mělo dluhy po splatnosti 7,18 procenta dospělých. Pozitivní vývoj byl zaznamenán ve všech krajích České republiky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Schopnost Čechů splácet závazky se letos dále zlepšila. Na konci března mělo dluhy po splatnosti 7,18 procenta dospělých, což je nejméně od poloviny roku 2008. Na konci loňského roku to bylo 7,32 procenta. Informovalo o tom sdružení Solus, jež svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků.

V registru fyzických osob sdružení Solus tak bylo ke konci prvního čtvrtletí zapsáno 624 000 dospělých občanů České republiky s nesplaceným závazkem po splatnosti. Je to o 10 000 méně než na konci roku 2017. Dlužná částka po splatnosti evidovaná v největším negativním registru v Česku klesla pod hranici 50 miliard korun.

Pozitivní vývoj zaznamenalo sdružení ve všech krajích České republiky. Zatímco na Vysočině a v Olomouckém kraji se dlouhodobě pohybuje podíl osob se záznamem v registru pod pětiprocentní hranicí, v Ústeckém kraji má negativní záznam v registru Solus 14 dospělých občanů kraje ze sta, v sousedním Karlovarském kraji pak 12 občanů ze sta.

Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví o dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována až tři roky.

Neuhrazený závazek musí dosáhnout minimálně 500 korun, aby bylo zajištěno, že spotřebitelé nebudou do negativního registru zařazováni kvůli drobným dluhům v řádu jednotek či desítek korun.

Kraj ČR Podíl osob
Praha 5,73 %
Středočeský 6,81 %
Jihočeský 6,42 %
Plzeňský 7,36 %
Karlovarský 12,04 %
Ústecký 13,60 %
Liberecký 9,59 %
Královéhradecký 6,7 %
Pardubický 6,08 %
Vysočina 4,68 %
Jihomoravský 5,69 %
Olomoucký 6,82 %
Zlínský 4,66 %
Moravskoslezský 9,25 %
Celá ČR 7,18 %

Zdroj: Solus

Sdružení vzniklo v létě 1999. Mezi členy je 13 bank a stavebních spořitelen, 26 nebankovních finančních institucí, 11 telekomunikačních operátorů, čtyři distributoři energií, dva poskytovatelé takzvaných peer to peer půjček a dva obchodní řetězce.

Video: Aby uživily děti, daly se na prostituci. A přibývá jich. Řeší dluhy i peníze na školu

Samoživitelek je mezi prostitutkami v Česku až 60 %. Sexbyznys můžou skloubit s výchovou dětí, vysvětluje Hana Malinová z Rozkoše bez rizika. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy