Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, je nejnižší od roku 2008

ČTK ČTK
27. 7. 2017 10:22
Dluhy po splatnosti mělo ve druhém čtvrtletí 7,4 procenta dospělých obyvatel Česka. Vyplývá to z registru Solus. K pozitivnímu vývoji přispívá podle něj významnou měrou nová legislativa v oblasti ochrany spotřebitele.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Schopnost Čechů splácet závazky se dále zlepšuje. Ve druhém čtvrtletí 2017 mělo dluhy po splatnosti 7,4 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od poloviny roku 2008. Na konci roku 2016 to bylo 7,44 procenta. Jejich podíl se snižuje téměř ve všech krajích. Informovalo o tom sdružení Solus, jež svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

"Radost nám dělá zejména pokračující pokles počtu osob v prodlení v dlouhodobě nejrizikovějších krajích, jako je Karlovarský a Ústecký. V Karlovarském kraji jsme ve druhém čtvrtletí zaznamenali nejrychlejší snížení podílu dospělých osob se závazkem po splatnosti zapsaným v negativním registru Solus v rámci celé ČR, a to na 12,43 procenta," uvedl tajemník sdružení Jan Stopka. Ještě na konci roku 2014 tam přitom mělo záznam v registru 13,95 procenta dospělých občanů kraje.

Nárůst podílu dlužníků nastal pouze v Moravskoslezském kraji, v Královéhradeckém zůstal na úrovni prvního čtvrtletí.

K pozitivnímu vývoji přispívá podle něj významnou měrou nová legislativa v oblasti ochrany spotřebitele. Zákon o ochraně spotřebitele umožňuje od června 2016 zařadit členským společnostem informaci do negativního registru i bez souhlasu klienta, a zlepšuje tak možnosti členských společností sdílet při dodržení přesně stanovených zákonných pravidel informace o klientech, kteří již jinde nejsou schopní dostát svým splatným závazkům.

"Zároveň nový zákon dává jasnou povinnost poskytovatelům úvěrů prověřit dostatečně schopnost žadatele splácet poskytnutý úvěr a výslovně požaduje prověření dosavadního splácení závazků spotřebitelem," dodal Stopka.

Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví o dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Informace je v registru uchována až tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.

V registru fyzických osob Solus bylo ke konci června 2017 zapsáno 640 000 osob s celkovými závazky po splatnosti 50 miliard korun. Sdružení vzniklo v létě 1999. Mezi členy je nyní 13 bank a stavebních spořitelen, 25 nebankovních finančních institucí, 11 telekomunikačních operátorů, čtyři distributoři energií, dva poskytovatelé takzvaných peer-to-peer půjček a dva obchodní řetězce.

Kraj Počet osob v prodlení
Praha 5,98 %
Středočeský 7,08 %
Jihočeský 6,63 %
Plzeňský 7,6 %
Karlovarský 12,43 %
Ústecký 13,92 %
Liberecký 9,84 %
Královéhradecký 6,93 %
Pardubický 6,23 %
Vysočina 4,82 %
Jihomoravský 5,89 %
Olomoucký 7,03 %
Zlínský 4,80 %
Moravskoslezský 9,41 %
Celá ČR 7,41 %

Zdroj: Solus

 

Právě se děje

Další zprávy