Podepsáno. Drobné klienty tuzemské Citibank převezme Raiffeisenbank

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 9. 2015 10:16
Retailovou část tuzemské Citibank v Česku koupí konkurenční Raiffeisenbank. Vyplývá to ze smlouvy, o jejímž podepsání dnes informovali šéfové obou bank. Součástí je také oblast kreditních karet a bankomaty. Citibank si v Česku nadále ponechá bankovní služby pro korporátní, institucionální a komerční klienty.
Citibank omezí svou nabídku v Česku.
Citibank omezí svou nabídku v Česku. | Foto: HN - Jiří Němeček

Praha – Retailovou část tuzemské Citibank koupí Raiffeisenbank. Vyplývá to ze smlouvy, o jejímž podepsání dnes informovali šéfové obou bank.

Součástí smlouvy je také oblast kreditních karet a bankomaty. Raiffeisenbank převezme i zhruba 200 zaměstnanců retailové části Citibank a její pobočky.

Dokončení transakce, která podléhá schválení regulátory, je plánováno na první čtvrtletí roku 2016. Cenu ani další detaily transakce nechtějí banky zveřejnit.

Citibank si v Česku nadále ponechá bankovní služby pro korporátní, institucionální a komerční klienty.

„Převzetí retailové části české Citibank je plně v souladu s naší strategií. Chceme i nadále budovat banku zaměřenou primárně na movitější klienty, kteří mají zájem o vysokou kvalitu služeb, aktivní správu svých financí a profesionální poradenství,“ říká generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

O chystaném stažení z oblasti osobního bankovnictví v Česku (do konce roku 2015) informovala americká skupina Citigroup loni v říjnu. Stejný krok oznámila také v deseti dalších státech – konkrétně jde o Egypt, Guam, Guatemalu, Japonsko, Kostariku, Maďarsko, Nikaraguu, Panamu, Peru a Salvador. Skončí také s poskytováním spotřebitelských půjček v Koreji.

Služby osobního bankovnictví chce Citigroup do budoucna poskytovat jen na pro ni klíčových trzích. Po ukončení přeměn chce v této oblasti obsluhovat celkem 57 milionů klientů ve 24 zemích, momentálně tvořících 95 procent obratu plynoucího skupině z osobního bankovnictví.

Citibank je mezi drobnými klienty v Česku známa především jako prodejce kreditních karet. Nabízí ale také běžné účty, výrazná je také její nabídka osobního bankovnictví pod značkou Citigold. Počet klientů banka nezveřejňuje. V Česku formálně působí jako pobočka Citibank Europe, která je registrovaná v Irsku a vlastní bankovní licenci pro celou Evropskou unii. Skupina Citi spravuje celosvětově kolem 200 milionů klientských účtů a podniká ve více než 160 zemích.

Raiffeisenbank působí v České republice od roku 1993. Je pátou největší tuzemskou bankou s aktivy převyšujícími 200 miliard korun. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Naposledy se v polovině předloňského roku stáhla z retailového bankovního trhu v Česku Axa Bank, která měla zhruba 90 tisíc klientů a prodávala jen spořicí účet s platební kartou.

 

Právě se děje

Další zprávy