Češi se aktivizují zdola, s vládnutím je to horší, říká v podcastu sociální ekoložka

David Klimeš Ekonomika David Klimeš, Ekonomika
7. 8. 2022 11:21
Dle Indexu prosperity se stav českého životního prostředí v evropském srovnání umístil na nelichotivé 23. příčce. To znamená, že celkem 22 evropských zemí je v tomto žebříčku před námi a jen čtyři za námi. Co se za tímto souhrnným číslem skrývá? Kde by Česko mohlo a mělo přidat? I na to Davidu Klimešovi v podcastu Prospero odpovídala zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.
Video: PROSPERO

Horší umístění stavu českého životního prostředí v porovnání s dalšími evropskými zeměmi není podle Jonášové úplným překvapením. "V posledních letech sleduji takový nestrategický přístup v péči o životní prostředí," potvrzuje v podcastu expertka.

"V těch konkrétních oblastech, které se v indexu otevírají, si myslím, že to upozorňuje na velmi palčivé a zároveň velmi konkrétní problémy," podotýká.

"Nestrategie", kterou zmiňuje Jonášová, vzniká jednak snahou neupozorňovat na některé palčivé problémy. Za příklad dává třeba odpadové hospodářství. Některá témata pak zmizela z veřejné sféry, protože o nich politici prohlásili, že nejsou důležitá, což je případ Green Dealu.

Jonášová dále v podcastu Prospero podotýká, že Češi jsou dobří v iniciativách "odspodu nahoru", to se týká například různých byznysových a občanských platforem. Opačně - tedy ze strany státu k občanům, už to ale funguje hůře.

"Kdybychom od vlády slyšeli, že tématem tohoto roku je voda a příště lesy a příště zemědělství, tak je lépe strukturovat ten přístup než nedělat vůbec nic," říká s tím, že je patrné, že Česku chybí koncepce. Jonášová uznává, že agenda životního prostředí je široká a je těžké se v ní zorientovat, není to ale podle ní důvod odsunout ji na vedlejší kolej. 

Podcasty Prospero jsou součástí projektu Index prosperity, který je společným  výzkumem analytického týmu České spořitelny a datového portálu Evropa v datech. Mapuje postoje veřejnosti a dostupná data z mnoha oblastí života: od postoje k dobrovolnictví a dobročinnosti po dopravní infrastrukturu, efektivitu vládnutí či svobodu médií, vnímání korupce či pocit štěstí. Výsledky žebříčků zveřejňuje pravidelně online deník Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy