Česko má velký podnikatelský potenciál, říká šéf Eurowagu. Chybí mu ale společná vize

David Klimeš Ekonomika David Klimeš, Ekonomika
10. 12. 2022 20:04
České podnikatelské prostředí je dle Indexu prosperity v unijním srovnání podprůměrné. Stačí jen na 21. příčku z celé sedmadvacítky. Na druhou stranu výhodou českého byznysu je podle filantropa a zakladatele společnosti Eurowag Martina Vohánky vzdělanost, zkušenosti a dobrá jazyková vybavenost obyvatelstva, ale třeba i otevřenost ekonomiky. Říká to v podcastu Prospero komentátora Davida Klimeše.
Video: PROSPERO

Eurowag je v současnosti nadnárodní firmou se zahraničními akcionáři, která nabízí finanční služby pro dopravce. Přemístění byznysu do ciziny je podle Vohánky lákavou alternativou, ať už z hlediska investičních, či technologických příležitostí. České podnikatelské prostředí má ovšem podle něj potenciál k tomu, aby se stalo vysoce vyspělým a země se tak vrátila zpět na špičku tam, kde ještě před druhou světovou válkou byla.

"Mě rozhodně baví podnikat odsud a přispívat k tomu, abychom tuto zemi vybudovali," říká podnikatel.

Dodává však, že firma zápasí zejména s nedostatkem talentů. Poohlíží se po nich proto i za hranicemi. "Díváme se po celé Evropě, po celém světě, abychom kompenzovali to, že tady ti lidi nejsou, a přivedli je sem," vysvětluje.

Podle Vohánky Česko pokulhává především v digitalizaci. "Mně dělá velké starosti rozevírání nůžek mezi tím, jak roste know-how privátního a neziskového sektoru a na druhé straně pokulhává u státního sektoru," pokračuje podnikatel. Dodává, že nedostatečná digitalizace způsobuje nedostatečnou transparentnost, vysoké náklady a pomalé řízení.

V Česku podle Vohánky více než data převládá ideologie a krátkodobé politické rozhodování, které byznysmen považuje za nezodpovědné. "Současně chybí i strategie země, kam směřujeme. Společně nám chybí vize," podotýká.

Podcasty Prospero jsou součástí projektu Index prosperity, který je společným výzkumem analytického týmu České spořitelny a datového portálu Evropa v datech. Mapuje postoje veřejnosti a dostupná data z mnoha oblastí života: od postoje k dobrovolnictví a dobročinnosti po dopravní infrastrukturu, efektivitu vládnutí či svobodu médií, vnímání korupce či pocitu štěstí. Výsledky žebříčků zveřejňuje pravidelně online deník Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy