Česko zaostává v digitalizaci. I kvůli bariéře mezi ministrem a úředníky, míní expert

David Klimeš Ekonomika David Klimeš, Ekonomika
25. 9. 2022 13:37
České firmy vynikají v digitálních technologiích. V e-governmentu, který má na starosti stát, jsme však v porovnání s evropskými státy na chvostu. Podle bývalého šéfa Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka je problém hlavně ve zkostnatělosti státní správy. Říká to v podcastu Prospero komentátora Davida Klimeše. Stát ale chválí třeba za digitalizaci katastru nemovitostí.
Video: PROSPERO

Podle indexu DESI, který hodnotí digitální rozvinutost v jednotlivých zemích, se Česko nachází pod průměrem Evropské unie. Tuzemsko přitom podle Nováka mělo v minulosti v oblasti e-governmentu, tedy elektronické komunikace s úřady, našlápnuto dobře. Konkrétně zmiňuje roky 2007 až 2009, kdy stát například přišel s datovými schránkami.

Pak se ale pokrok zastavil. "Chybělo, aby si stát ze svých služeb vytipoval ty, u nichž by dávalo smysl poskytovat je digitálně," vysvětluje Novák, který vedl Český telekomunikační úřad v letech 2013 a 2020.

Po několika letech se však podle něj situace opět začala ubírat lepším směrem. Stát pochopil, že aby mohl nějaké služby digitálně nabízet, musí vědět, komu je poskytuje.

"Stejně jako když v 'normálním' offline světě přijdu na úřad, úředník se podívá na moji občanku a posoudí, zda mám nárok žádat o nějakou dávku, nebo ne. Dokud nepřišla elektronická identifikace, tak tento postup nebyl v digitálním světě možný," popisuje v podcastu Prospero odborník na telekomunikace a informační management.

V dnešní době vidí Novák problém zejména v tom, že nově zvolený ministr má často potíž převést svou vizi do praxe kvůli fungování některých, jemu podřízených státních úředníků.

"Někteří zaměstnanci státní správy stále přemýšlejí stylem 'ty jsi šestý, sedmý ministr za mého působení, přijdeš a za čtyři roky nebo možná i dříve zase odejdeš'. Ministr často neví, jak státní správa funguje, a nedokáže zlomit bariéru ve svém vlastním 'baráku'," domnívá se.

Přesto si podle Nováka stát za některé projekty na poli digitalizace zaslouží pochvalu, vyzdvihuje zejména katastr nemovitostí. Naopak negativně hodnotí digitalizaci "růžového formuláře", tedy prohlášení poplatníka daně.

Spíše skepticky se pak staví ke vzniku Digitální a informační agentury, zákon o jejím vzniku prošel začátkem září ve sněmovně prvním čtení. Snaha o založení nového úřadu na něj působí spíš dojmem reorganizace, než že by vláda chtěla stavět e-government na nějakém jednotném silném pilíři.

Podcasty Prospero jsou součástí projektu Index prosperity, který je společným výzkumem analytického týmu České spořitelny a datového portálu Evropa v datech. Mapuje postoje veřejnosti a dostupná data z mnoha oblastí života: od postoje k dobrovolnictví a dobročinnosti po dopravní infrastrukturu, efektivitu vládnutí či svobodu médií, vnímání korupce či pocit štěstí. Výsledky žebříčků zveřejňuje pravidelně online deník Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy