Poctivá pokladna. Hospodářská komora chce pomoci podnikatelům, otestuje zařízení pro EET

Ekonomika Ekonomika
20. 9. 2016 12:26
Hospodářská komora spustila testování pokladen a těm vhodným přidělí označení Poctivá pokladna podnikatele. Kdo si takovou pokladnu následně vybere, má mít jistotu, že bude na elektronickou evidenci tržeb připraven. EET bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Téměř polovina podnikatelů v této oblasti nemá podle průzkumu zatím žádnou pokladnu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha – S výběrem pokladny pro chystanou elektronickou evidenci tržeb (EET) chce podnikatelům pomoci Hospodářská komora. Ta spustila testování pokladen a těm vhodným přidělí označení Poctivá pokladna podnikatele. Kdo si takovou pokladnu následně vybere, má mít jistotu, že bude na EET připraven.

"Ministerstvo financí a Finanční správa podnikatele upozorňují, že s volbou vhodné pokladny či pokladního systému nebudou podnikatelům pomáhat. Řada nabízených pokladních systémů ale nemusí vyhovovat elektronické evidenci tržeb," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Proto Hospodářská komora začne tato zařízení testovat.

Logo Poctivá pokladna podnikatele
Logo Poctivá pokladna podnikatele | Foto: Hospodářská komora

EET bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce.

Hospodářská komora si udělala průzkum mezi podnikateli, kteří se do EET zapojí už od prosince, a kromě jiného zjistila, že téměř polovina z nich (47 %) dnes nevyužívá žádný systém a vystačí si s ručně psanými účtenkami. 43 procent obchodníků také uvedlo, že si hodlá pořídit co nejjednodušší technické řešení splňující jen nezbytné funkce pro elektronizaci tržeb.

"Zajímavostí také je, že 39 procent podnikatelů v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb ani po zavedení EET nepočítá s platbou platebními kartami," říká mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Do dobrovolného testování zařízení na EET se Hospodářské komoře přihlásilo zatím prvních devět dodavatelů. Výsledky testování bude Hospodářská komora zveřejňovat na svém webu www.eet-ano-ale.cz.

"Testování bude obsahovat ověření konektivity se serverem EET prostřednictvím stabilního internetového připojení a analýzu posílaných dat za účelem vysledování, zda na pozadí neprobíhají skryté operace, které by mohly obchodníky poškodit. Hospodářská komora také mimo jiné prověří způsob a složitost instalace autentizačního certifikátu či jaká periferní zařízení, jako jsou třeba čtečky EAN kódů nebo tiskárny účtenek, jsou kompatibilní," říká Diro.

Finanční správa nebude už podvodníky jen vytipovávat, pomohou jí data z evidence, tvrdí o rozjezdu EET Babišova náměstkyně Alena Schillerová. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy