Ani plat 40 tisíc nestačí. V Česku chybí 300 strojvůdců, jejich řady doplňuje 51 žen

ČTK ČTK
12. 2. 2019 12:50
Počet strojvedoucích na železnici v Česku se loni zvýšil o čtyři procenta na 9565. Přesto jich dopravcům schází asi tři stovky. Problémem je také vysoký věk, více než desetina strojvůdců je starších 65 let, a kdykoliv tak mohou odejít do důchodu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv Českých drah

Průměrná mzda strojvůdců u velkých dopravců loni vzrostla o osm procent zhruba na čtyřicet tisíc korun. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl předseda Drážního úřadu Jiří Kolář.

"Schází zhruba tři sta strojvedoucích u všech dopravců, ať už jde o osobní nebo nákladní dopravu. Již dlouho upozorňujeme na to, že dopravci by měli zintenzivnit spolupráci se školami, snažit se zatraktivnit povolání," řekl Kolář.

V důchodovém věku nad 65 let je podle něj aktuálně 1034 strojvůdců, tedy 10,8 procenta. Téměř stejný počet je naopak mladších než 30 let. Průměrný věk u této profese je 48,6 roku, jen nepatrně vyšší než v roce 2017. Starších sedmdesáti let je podle Koláře 55 strojvůdců.

Počet dopravců se loni zvýšil o jednoho na 105, z toho 88 bylo českých a 17 zahraničních. Před šesti lety jich bylo celkem 85.

Loni o licenci strojvedoucího požádalo 661 lidí, zhruba o dvě stě méně než před rokem. Z toho 471 lidí uspělo. Úspěšnost uchazečů 71 procent byla nejvyšší za posledních šest let. V roce 2013 to bylo 47 procent.

"K tomu přispěla vyhláška ministerstva dopravy z roku 2016, která rozumně stanovila maximální počet pokusů na tři. Do té doby jsme měli uchazeče, kteří to zkoušeli i více než desetkrát," doplnil Kolář. Mezi strojvedoucími je 51 žen. Nejmladší strojvůdkyni je 21 let, nejstarší 59 let.

Podmínky pro získání licence strojvůdce jsou věk minimálně 20 let, minimálně střední vzdělání, spolehlivost, fyzické a duševní zdraví, absolvování školení u akreditovaného zařízení a úspěšná ústní a písemná zkouška. V současnosti je 16 akreditovaných školicích středisek, meziročně o dvě více.

 

Právě se děje

Další zprávy