Počet plátců DPH roste, už jich je téměř půl milionu

ČTK ČTK
6. 3. 2018 10:12
Podnikatel je povinen platit DPH, pokud jeho obrat za 12 předcházejících měsíců přesáhne částku jeden milion korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Od začátku roku 2016, kdy plátcům daně z přidané hodnoty vznikla zákonná povinnost podávat kontrolní hlášení, se zvýšil počet plátců DPH o 5,6 procenta, tedy o 26 166 na 497 094.

Nejvíc plátců DPH podniká ve zprostředkování velkoobchodu, stravování, výstavbě budov a silniční nákladní dopravě. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Bisnode.

Podnikatel je povinen platit DPH, pokud jeho obrat za 12 předcházejících měsíců přesáhne částku jeden milion korun. V ČR je plátcem DPH téměř každý šestý podnikatelský subjekt. Mezi plátci DPH jsou se 43 procenty nejvíc zastoupeni živnostníci (215 537) a s 42 procenty společnosti s ručením omezeným (210 929).

Mezi lety 2016 a 2018 klesl podíl živnostníků mezi plátci DPH o necelé dva procentní body, zatímco podíl společností s ručením omezeným se o dva procentní body zvýšil.

"Důvodem je rostoucí zájem o podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Plátcem DPH je každý jedenáctý živnostník a téměř každá druhá společnost s ručením omezeným. U akciových společností platí DPH 55 procent firem, dodala.

Jen 9860 firem z celkového počtu 75 613 působících v Karlovarském kraji je registrovaných k platbě DPH. To představuje 13 procent ze všech společností, které v tomto regionu podnikají, nejméně ze všech krajů ČR. O něco lépe je na tom Liberecký a Ústecký kraj. Tady platí DPH 14 procent firem.

Naopak nejvíc plátců DPH podniká v Praze. Jde o 126 536 společností, tedy pětinu ze všech firem, které zde působí. Vysoký podíl plátců DPH na podnikatelské základně má dále Jihomoravský kraj, Vysočina a Středočeský kraj.

"Okolí metropolí Prahy a Brna podnikatelům přináší nejvíce příležitostí, a proto jsou zde také koncentrovány podnikatelské subjekty přihlášené k platbě DPH," uzavřela Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy