Inkoustová tiskárna a rychle s tím ven. Padělatelé se snaží, moc se jim však nedaří

ČTK ČTK
8. 3. 2019 10:53
V Česku bylo loni zadrženo 2111 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 26 procent méně. Zároveň jde o čtvrtý meziroční pokles v řadě.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně klesl o 307 na 1011. Padělků v cizích měnách bylo 1100, meziročně o 432 méně. Na tiskové konferenci o tom informoval člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Vojtěch Benda.

"Počet zadržených padělků v Česku sice rok od roku klesá, ale riziko, že se falešné peníze mohou dostat do rukou někomu z nás, přetrvává. Proto bychom i nadále měli při hotovostních operacích věnovat platidlům, a to zejména bankovkám, dostatečnou pozornost," uvedl Benda.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. Většina českých bankovek byla loni vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem jich bylo 895. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji čtvrtým stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé.

Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny, dvoutisícikoruny a pětisetkoruny. Tisícikorun bylo zadrženo 647, dvoutisícikorun 180 a pětisetkorun 78. Nejvíce padělků bylo tradičně zadrženo v Praze. Hodnota zadržených padělků českých bankovek loni činila 1,18 milionu korun. Padělaných mincí bylo zadrženo osm, předloni to bylo 13 kusů.

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 814 padělkův eurech, nejčastěji padělaná je padesátieurová bankovka. V dolarech bylo zadrženo 237 padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stodolarové bankovky.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou u eur i dolarů hodnoceny jako zdařilé, tedy na třetím stupni nebezpečnosti. "České bankovky amince jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné," uvedl Benda.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,4 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o pět procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 592 miliard na zhruba 616 miliard korun.

Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 141,2 milionu. Následují dvoutisícikorunové bankovky, stovky a dvoustovky. V případě mincí kralují peněžnímu oběhu koruny a dvoukoruny. Obecně podle statistik u mincí platí, že čím nižší hodnota, tím více kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy