Počet nových exekucí loni klesl o desetinu. Komora chce regionální omezení exekutorů

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 5. 2018 13:55
Na klesajícím počtu nových exekucí se podílejí některá legislativní omezení, roli hraje ale také příznivější ekonomická situace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet nově zahájených exekucí loni meziročně klesl o deset procent na 612 000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste, loni jich bylo 540 000. Uvedla to Exekutorská komora ČR.

Nejvíce exekucí, 155 na 100 000 obyvatel, bylo loni vedeno u okresního soudu v Ústí nad Labem.

"Soudním exekutorům se proti předchozím letům podařilo ukončit exekuce ve větším počtu," řekl viceprezident komory Jan Mlynarčík. "V budoucnu může dojít k situaci, kdy počet ukončených exekucí bude vyšší než počet zahájených řízení," dodal.

Počet exekucí podle komory klesá od roku 2011, s výjimkou roku 2014. Komora sledovala počty exekucí v obvodech okresních soudů. Ve všech okresech počet exekucí klesl, kromě okresu Ústí nad Labem, kde mírně vzrostl. Nejméně vedených exekucí v přepočtu na počet obyvatel je dlouhodobě ve Vsetíně (30).

Na klesajícím počtu nových exekucí se podle komory projevuje několik faktorů. Některé jsou výsledkem legislativních změn, jako je například zákon o spotřebitelském úvěru a o změně advokátního tarifu, podíl má ale také ekonomická situace.

Podle nového prezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila patří mezi problémy exekutorů chybějící koncepce a nesystematické legislativní zásahy do exekučního řádu. "K dnešnímu dni je provedeno již 45 novelizací exekučního řádu od jeho přijetí v roce 2001," upozornil. Dodal, že u odborníků i veřejnosti je poptávka po novém, jednoduchém a moderním exekučním řádu.

Podle Plášila chybí exekutorům peníze na inovace, musí také snižovat počet zaměstnanců. Kritizoval rovněž snížení tarifu exekutorů od loňského dubna. Náhrada hotových výdajů exekutora se tehdy u všech dluhů bez ohledu na jejich výši snížila o polovinu, pokud dlužník zaplatí celý dluh ve stanovené lhůtě.

Exekutorská komora prosazuje místní příslušnost soudních exekutorů, což by podle ní posílilo jejich nezávislost. Proti zavedení teritoriality je ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Uvádí, že místní příslušnost exekutorů by vedla ke snížení vymahatelnosti pohledávek, a tedy ke snížení vymahatelnosti práva.

Komora navrhuje také přenesení DPH z nákladů exekuce do snížené sazby. Chtějí umožnit i zastavení "starých" exekucí při skutečné nemajetnosti poškozeného.

 

Právě se děje

Další zprávy