Počet nelegálních programů se loni zdvojnásobil. Padělky se dostaly i do výběrových řízení

ČTK ČTK
27. 12. 2017 15:10
Výrobci kvůli padělanému softwaru přišli zhruba o miliardu korun, uvádí aliance BSA. Obětí podvodníků se stalo i několik státních organizací.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet padělků počítačových programů se letos proti loňsku zhruba zdvojnásobil. Padělaný software celkem tvořil asi čtvrtinu nelegálně používaných programů a výrobci kvůli němu přišli zhruba o miliardu korun. Vyplývá to z údajů protipirátské aliance softwarových firem BSA.

Podvodníci prodávají padělaný software nejčastěji jako zlevněné originální kopie. Padělky jsou často distribuovány přes on-line obchody a aukční stránky, kde je pro podvodníky snazší se skrýt za smyšlená jména.

Obětí podvodníků se již stalo i několik veřejných institucí a státních organizací, protože se padělky začaly objevovat ve veřejných výběrových řízeních.

"Lidé již vědí, že stahování komerčního, tedy placeného softwaru z internetu zdarma může být rizikové kvůli možné virové nákaze. Avšak v případě nákupu zlevněného softwaru nejsou vždy tak obezřetní, a to i v okamžiku, kdy se cena zdá být příliš dobrá na to, aby byla reálná," podotkl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Podvodníci se velmi snaží vypadat důvěryhodně. Mohou si například založit firmy s působností v rámci Evropské unie a padělky prodávat s relativně malou slevou, aby nevzbudili podezření. "Třeba ve výběrových řízeních může i malá sleva rozhodnout o vítězi.

Avšak nákup padělaného softwaru v dobré víře nezbavuje kupujícího odpovědnosti za porušování autorských práv a odpovědnosti za škodu, pokud software instaluje a užívá," dodal mluvčí.

Že jde o padělek, kupující zjistí často až později, například když není možné provést aktualizaci programu. Za porušování autorských práv k počítačovým programům může soud podle okolností uložit zákonem předpokládané tresty včetně vysokých peněžitých trestů, rovněž může uložit povinnost k náhradě škody. Výše náhrady škody v případech řešených BSA v průměru přesahuje 390 000 korun.

V Česku je nelegálně užíván téměř každý třetí program, tedy 33 procent softwaru. Výrobci softwaru tím každoročně přicházejí o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy