Bez záchranných vest, zato s alkoholem: Počet nehod na vodě se letos zdvojnásobil

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
20. 8. 2020 14:19
Počet plavebních nehod se letos proti loňsku zdvojnásobil na 21, z toho čtyři byly závažné. Všechny závažné incidenty, které doprovázelo zranění nebo utonutí, se týkaly vodáků. Uvedla to ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová na čtvrteční tiskové konferenci. Letošní počet nehod nevybočuje z dlouhodobého průměru mezi deseti a třiceti incidenty, dodala.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"Čím je letošní rok výjimečný, je počet utonutí vůdců a posádek na lodích bez vlastního strojního pohonu," řekla Němcová. Za nárůstem proti loňsku podle ní stojí i fakt, že letos bylo více vody v řekách kvůli dešťům.

"Oproti předchozím rokům vodáci riskovali při vyšších hladinách řek, přecenili svoje síly při splouvání jezu, nepoužívali záchranné vesty a na vině je také alkohol," uvedla dále Němcová.

Celkový provoz na vodě byl srovnatelný s loňskem, i když přibylo 555 malých plavidel na celkových 19 300 a o 2000 na 95 000 se zvýšil počet vůdců malých plavidel. Důvodem byla omezení kvůli koronavirové epidemii.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka je obecným rysem velké části problémů alkohol. Připomněl, že ČR má nulovou toleranci alkoholu i na vodě. Od začátku dubna plavební správa zkontrolovala na sledovaných vodních cestách 621 plavidel a odhalila 108 přestupků, z toho v devíti případech šlo právě o alkohol. Nejčastějšími nedostatky pak byla neplatné lodní osvědčení, nerespektování plavebního značení a vady v poznávacích znacích plavidla.

Plavební správa pro vůdce plavidel připravila mobilní aplikaci s názvem LAVDIS Mobile, která obsahuje mapy splavných vodních toků, aktuální stav i dopravní omezení. Zatím je dostupná pro mobily s Androidem.

Havlíček doplnil, že nalezl společnou řeč s ministerstvem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) při přípravě plavebního stupně na dolním Labi v Děčíně, konkrétní údaje neuvedl. Stavba jezu se odkládá už několik let, vláda ho přitom má mezi programovými prioritami. Projekt, který by podle rejdařů výrazně zvýšil splavnost Labe, brzdí především spory kvůli jejímu vlivu na okolní krajinu.

Podle Havlíčka pokročila i příprava studie proveditelnosti kanálu Kožle-Ostrava, která je součástí plavební trasy Dunaj-Odra-Labe. České vlády se možnou stavbou kanálu zabývaly od 90. let, ale zatím bez konkrétních výsledků. Současný projekt má řadu odpůrců, zejména z řad ekologů, naopak jeho propagátorem je prezident Miloš Zeman.

Video: Čeští vodáci jsou neukáznění a nezodpovědní, nebezpečí neradi vidí, říká mistr světa v raftingu

Lidé na vodě nedbají základních pouček, místo toho si chtějí užít dovolenou, může to ale dopadnout i velmi špatně, říká Libor Peška. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy