Počet lidí v exekuci klesá. Pomáhá i vysoká míra zaměstnanosti, míní komora

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
13. 5. 2019 14:14
V roce 2018 byla v Česku vedena exekuční řízení vůči 821 337 osobám, v exekuci se tak nacházelo o 41 tisíc lidí méně než předloni. Bylo zahájeno 505 120 exekucí, což představuje meziroční pokles o více než 100 tisíc exekucí. Na konci roku obsahovala Centrální evidence exekucí v souhrnu záznamy o 4 679 186 exekucích, informovala v pondělí Exekutorská komora.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Libor Fojtík

Viceprezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík uvedl, že klesla i částka vymáhaná na jistině. "Očekáváme, že trend klesajícího počtu nových exekucí, ale i celkového počtu povinných (účastníků exekučního řízení, proti kterým je vedeno) a nakonec i celkového počtu exekucí bude pokračovat. Hlavním faktorem je vedle pozitivní role soudních exekutorů i vysoká míra zaměstnanosti," dodal.

Foto: Exekutorská komora

Průměrný věk osoby s exekucí činil 45 let, jeden člověk měl v průměru 5,7 exekučního řízení. Průměrná vymáhaná částka na jistině činila 63 339 korun v jedné exekuci. Nejvyšší podíl exekucí byl tradičně v Ústeckém kraji (15 procent) a v Moravskoslezském kraji (13 procent). Nejméně jich naopak bylo ve Zlínském kraji a na Vysočině (tři procenta).

Údaje zahrnují i tzv. latentní exekuce. Jde o exekuce odložené, exekuce, u nichž se očekává zastavení (například po oddlužení v insolvenci), a exekuce, které nelze z různých důvodů provádět. Kupříkladu vůči zhruba 80 tisícům lidem v exekuci je zároveň vedeno insolvenční řízení. To znamená, že nelze provádět úkony exekuce ve 420 tisících exekučních řízení.

Foto: Exekutorská komora

Přes pokles však zůstává podle komory množství lidí v exekuci problémem. Upozorňuje proto zejména na vícečetné exekuce, které výrazně navyšují celkový počet vedených exekučních řízení. "Celý proces snižování celkového počtu exekucí by bylo možno mnohem více urychlit, pokud by stále neplatilo, že soudní exekutoři nedostávají za práci často zaplaceno a ukončení bezvýsledné exekuce je procesně mnohem složitější než ukončení exekuce úspěšné," podotkl Mlynarčík.

Podle Mapy exekucí, kterou před dvěma lety vytvořila Otevřená společnost s Ekumenickou akademií, mělo v roce 2017 nějakou exekuci 9,7 procenta Čechů, tedy 863 tisíc lidí. Tři a více exekucí mělo 493 tisíc lidí a více než deset exekucí 151 tisíc lidí.

Odborníci na sociální problematiku mluví o rostoucím počtu exekucí jako o pandemii. Předlužení považují za jeden z nejvážnějších společenských a ekonomických problémů Česka. Označují ho za zásadní překážku v zaměstnávání a ve zlepšení situace chudých.

 

Právě se děje

Další zprávy