Počet českých motoristů žalujících VW a Škodu stoupl na 1500. Za každé auto chtějí 220 tisíc

ČTK ČTK
20. 12. 2017 12:40
Motoristé žalují automobilky o náhradu škody v hodnotě 220 000 korun za každé dotčené vozidlo. Firma, která řidiče zastupuje, má dostat 25 procent z částky, kterou pro majitele aut vymůže.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - K žalobě na automobilky Volkswagen a Škoda Auto kvůli softwaru, který u dieselových aut umožňoval obcházet emisní měření, se přihlásilo v Česku dalších 500 lidí a jejich celkový počet stoupl na téměř 1500.

Majitelé vozů žádají kompenzaci za újmu a škody způsobené aférou dieselgate. Uvedla to společnost Safe Diesel, která žalující zastupuje. Další 3000 lidí se registrovaly k uplatnění nároku na www.safediesel.cz.

Automobilky tvrdí, že motoristům žádná škoda v souvislosti s pořízením a provozem aut s dieselovým motorem, který je schopný obcházet emisní měření, nevznikla.

"Vidíme reálnou hrozbu promlčení některých nároků. Volkswagen sice veřejně oznámil, že nebude na lhůtě promlčení bazírovat přinejmenším do konce letošního kalendářního roku, nicméně z hlediska právního na toto prohlášení nelze spoléhat," uvedl František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která žadatelům o odškodnění poskytuje právní služby.

Safe Diesel žaluje automobilky o náhradu škody v hodnotě 220 000 korun za každé dotčené vozidlo. To je přibližný ekvivalent částky deseti tisíc amerických dolarů, které Volkswagen motoristům dobrovolně vyplatil v USA. Firma má dostat 25 procent z částky, kterou pro majitele aut vymůže.

Aféra vypukla před dvěma lety, kdy americké úřady zjistily, že značky koncernu VW, včetně Škody, k motorům TDI s emisní normou Euro 5 instalovaly software, který uměl rozpoznat homologační měření emisí a upravit režim motoru tak, aby testem prošel.

V běžném provozu však byly emise vyšší. Celkově se problém dotkl 11 milionů aut, z toho 1,2 milionu škodovek. V Česku se týká asi 165 000 aut, ze dvou třetin značky Škoda.

V USA dostane většina z téměř 600 000 majitelů dotčených koncernových dieselů odškodné 5100 až 10 000 dolarů (zhruba 130 000 až 255 000 korun). Od této výše se odvíjí i výpočet požadované kompenzace od Safe Diesel. V Evropě je vzhledem k rozdílné legislativě obtížné pro jednotlivé státy nebo Evropskou komisi odškodné od koncernu vymáhat.

 

Právě se děje

Další zprávy