Pošta se chystá na obří nápor. Přijala tisíce brigádníků, čeká 350 000 zásilek denně

ČTK ČTK
8. 11. 2018 11:40
Česká pošta očekává nárůst počtu doručovaných balíků před Vánocemi z běžných 150 000 denně o 130 procent až na 350 000. Již v současnosti prochází její sítí 250 000 zásilek za den.
Foto: Ludvík Hradilek

Podnik se na nápor připravil lépe než loni, zvýšil například kapacitu hlavního třídicího uzlu v pražských Malešicích o 20 procent a najal více brigádníků. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel Roman Knap.

"Kvůli očekávané špičce v závěru roku jsme přijali celou řadu opatření. Dosud jsme uzavřeli přes 4000 dohod s brigádníky, zvýšili kapacitu vozového parku o téměř 500 dodávek a několik velkých nákladních aut a zvýšili jsme kapacitu hlavních třídicích uzlů," uvedl Knap. Část pronajatých aut nebude jezdit v barvách České pošty.

Pošta letos kvůli urychlení doručování z e-shopů zavedla takzvaná předsunutá podání, kdy zásilky přebírá poštovní vůz hned u zákazníka. Službu zavedla u některých velkých obchodníků, kterých je například jen v Praze asi 40.

Další novinkou je možnost vyzvednutí balíku na základě kódu s tím, že jeho vydání není vázáno na adresáta. Službu spustila v říjnu a za jeden měsíc vydala tímto způsobem 380 000 balíků. Průměrná doba vydání balíku u přepážky klesla u 80 procent případů z 12 na pět minut a lépe se rozložila doba, kdy lidé balíky na poštách vyzvedávají.

Počet automatizovaných výdejních míst, takzvaných balíkoven, se během podzimu zvýšil o 100 na 170. Dalších 52 výdejních míst s rozšířenou otevírací dobou je v depech.

Nárůst počtu balíkových zásilek před koncem roku souvisí s rostoucí oblibou nakupování v internetových obchodech. Podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos tržby e-shopů vzrostou o 15 procent na 133 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy