Počet balíků už překonal loňskou předvánoční špičku. Pošta hledá brigádníky

ČTK ČTK
23. 11. 2017 16:17
Česká pošta tento týden překonala loňský rekord v počtu zásilek a hledá další brigádníky. Již nyní je množství přijatých balíků větší, než tomu bylo loni těsně před Vánoci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha- Objem doručovaných balíků na České poště tento týden vzrostl o 120 procent a překonal loňský celoroční rekord. V pondělí pošta přijala 341 848 balíků, zatímco loni ve špičce 19. prosince to bylo 328 711 zásilek. Denní počet přijatých balíků v příštích týdnech ještě poroste, dnes to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

"Zatímco objem podaných listovních zásilek meziročně klesá, trend na balíkovém trhu je zcela opačný. Lidé stále více nakupují zboží přes e-shopy a nechávají si je doručovat Českou poštou," uvedl Vitík.

Pošta kvůli vánočním špičkám už od přelomu září až do prosince poptává 3000 brigádníků a průběžně je nabírá. Přesto může doručování balíků nabírat zpoždění. Lidé by proto měli balík odeslat nejpozději týden před Štědrým dnem. Česká pošta zaměstnává kolem 30 000 lidí, má roční tržby okolo 20 miliard korun a loni vykázala zisk 190 milionů Kč.

Pracovníky navíc před Vánoci nabrala i konkurenční soukromá kurýrní služba DPD. Ta očekává nárůst počtu zásilek až o 70 procent a to zejména z internetových obchodů.

"Aby počty balíčků v tomto omezeném časovém období nebyly navýšeny nekontrolovaně a přepravce tak mohl doručovat v nejvyšší možné kvalitě, domluvilo se DPD na objemech balíků se svými největšími zákazníky. Pro exponovanou oblast Prahy jsou navíc oproti loňskému roku otevřena dvě nová depa," uvedl šéf společnosti Miloš Malaník.

Další konkurent PPL, který v prosincovém období rozveze průměrně 200 000 až 210 000 balíků denně, svým zákazníkům doporučuje, aby si zboží objednali s termínem předání k přepravě nejpozději do čtvrtka 21. prosince.

PPL plánuje prodlužování směn, nadstandardní nedělní návozy a intenzivní sobotní doručování, které bylo zavedeno již v roce 2016. Zároveň budou mít zákazníci možnost osobního vyzvednutí zásilky na PPL depech, z nichž některá budou otevřena i na Štědrý den.

 

Právě se děje

Další zprávy