Po zásahu čínské vlády: tamní těžaři kryptoměn se stahují, hodnota bitcoinu dál padá

ČTK ČTK
24. 5. 2021 7:56
Těžaři kryptoměn, včetně firem HashCow a BTC.TOP, zastavují své operace v Číně poté, co Peking zesílil své tažení proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi. Výbor Státní rady, který vede vicepremiér Liou Che, oznámil přitvrzení v pátek večer. Bylo to poprvé, kdy se země zaměřila na těžbu virtuální měny. Podle některých odhadů se Čína na globální těžbě kryptoměn podílí až 70 procenty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Huobi Mall, který je součástí kryptoburzy Huobi, v pondělí uvedl, že pozastavil veškeré služby v oblasti těžby kryptoměn klientům v pevninské Číně a zaměří se na aktivity v zahraničí. Také skupina těžařů BTC.TOP oznámila pozastavení podnikání v Číně s odvoláním na regulační rizika. HashCow uvedl, že zastaví koupi nových zařízení pro těžbu kryptoměn.

Těžaři kryptoměn používají stále výkonnější, speciálně navržené počítačové vybavení k ověření transakcí s virtuálními mincemi v rámci procesu, jehož výsledkem je vytěžení nové kryptoměny jako bitcoin. Těžba kryptoměn ale spotřebovává obrovské množství energie, což je v rozporu s čínskými cíli na uhlíkovou neutralitu, upozornil investor Novem Arcae Technologies Čchen Ťia-che. Zásah proti kryptoměnám v Číně je podle něj také součástí zvýšené snahy vlády omezit spekulativní obchodování s kryptoměnami.

Bitcoin po posledním čínském zásahu pokračoval v propadu a nyní je téměř 50 procent pod svým rekordním maximem. V neděli oslabil až o 17 procent, poté však část svých ztrát smazal a při obchodování v Asii zůstal stabilní. Další kryptoměna ether klesla v neděli na dvouměsíční minimum a ze svého rekordu, na který se vyšplhala před 12 dny, ztrácí 60 procent.

Ochrana investorů a praní špinavých peněz jsou hlavními obavami globálních finančních regulátorů, kteří stále bojují s otázkami, zda a jak by měli regulovat odvětví kryptoměn. Podle odhadů by roční spotřeba energie na těžbu kryptoměn v Číně měla podle nedávné studie zveřejněné v Nature Communications dosáhnout vrcholu v roce 2024, kdy by měla činit zhruba 297 terawatthodin. To je více, než činila spotřeba energie v celé Itálii v roce 2016.

Čína již ztratila pozici globálního obchodního centra pro kryptoměny, když v roce 2017 zakázala v zemi kryptoburzy.

Čchen se domnívá, že pokud nebude posedlost kryptoměnami potlačena, může se vytvořit situace podobná nizozemské "tulipánománii" v 17. století, která je často považována za první finanční bublinu zaznamenanou v historii. "Jediný rozdíl je, že po splasknutí tulipánové bubliny zůstaly krásné květy. Ale až praskne bublina virtuální měny, zůstanou pouze nějaké počítačové kódy," dodal Čchen.

 

Právě se děje

Další zprávy