Po odchodu z čela pojišťovny spáchal sebevraždu. Už druhý top manažer za tři roky

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 30. 5. 2016 15:21
Bývalý ředitel největší švýcarské pojišťovny si vzal život půl roku po odchodu z vedoucí funkce. Předtím spáchal sebevraždu také finanční ředitel.
Martin Senn, bývalý ředitel Zurich Insurance
Martin Senn, bývalý ředitel Zurich Insurance | Foto: Reuters

Curych - Martin Senn, bývalý výkonný ředitel největší švýcarské pojišťovny Zurich Insurance, spáchal ve věku 59 let sebevraždu. Podle listu Wall Street Journal jde už o druhého top manažera této pojišťovny, který si v posledních třech letech vzal život.

"Nepřišli jsme jen o váženého bývalého ředitele a kolegu, ale také o blízkého přítele," uvádí na svém webu Zurich International. Firma dodává, že "s ohledem na Martina a jeho rodinu nebudeme poskytovat žádný další komentář".

Švýcarský list Blick napsal, že bývalý šéf skupiny spáchal sebevraždu v odpočinkovém sídle rodiny v alpském rezortu Klosters.

Senn opustil Zurich Insurance na začátku loňského prosince po neúspěšném pokusu o převzetí konkurenční britské pojišťovny RSA. Podle původní nabídky za ni měla Zurich Insurance zaplatit přes pět miliard liber. Po výbuchu chemického skladiště v Číně v loňském srpnu ale švýcarská pojišťovna přišla o 275 milionů dolarů a její čtvrtletní zisk klesl o 79 procent. Obchod se tedy nakonec rozhodla zrušit. Senn tehdy podle Financial Times prohlásil, že je pro Zurich Insurance momentálně důležitější řešit vlastní problémy v oblasti všeobecného pojištění.

Předseda představenstva Zurich Insurance jej při odchodu ocenil za to, že "uvedl do pohybu změny, díky kterým bude pojišťovna více zaměřená na zákazníky, efektivnější a úspěšnější". Podle Financial Times se však v Sennově chování v poslední době projevovaly známky deprese. "Bylo pro něj stále náročnější zvyknout se na život bez manažerské funkce," cituje list nejmenovaného Sennova známého.

V Zurich Insurance působil Senn od roku 2006 jako ředitel investic, posledních šest let pojišťovnu vedl. Ve finančním sektoru strávil 26 let, zkušenost získal například v SBV v Hongkongu nebo v Credit Suisse.

V srpnu 2013 spáchal sebevraždu finanční ředitel Zurich Insurance Pierre Wauthier, bylo mu 53 let. Zanechal vzkaz, v němž obvinil předsedu představenstva skupiny Josefa Ackermanna za to, že v pojišťovně vytvořil "neúnosně stresující prostředí". Ten jakékoli pochybení opřel, po Wauthierově smrti ale z funkce odešel.

Má zákoník práce ukládat zaměstnavatelům povinnost předcházet stresu na pracovišti? Odborář Josef Středula o živnostník Bedřich Danda v duelu DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy