Po Gottovi Bohdalová. O sběratelské "eurobankovky" je zájem, experti kroutí hlavou

kah kah
13. 9. 2021 13:00
Za jediný den lidé vykoupili pět tisíc eurobankovek v nominální hodnotě 0,- eur, které připomínají 90. narozeniny české herečky Jiřiny Bohdalové. Cena suvenýru, který je obdobou například turistických známek, byla 80 korun. Podle prodejce ale už v den prodeje byla na aukčních serverech eurobankovka nabízena za víc než tisícovku.
Prodej eurobankovky s Jiřinou Bohdalovou
Prodej eurobankovky s Jiřinou Bohdalovou | Foto: Martin Moc

Opakuje se sběratelské šílenství, které před dvěma lety vypuklo u podobné eurobankovky s Karlem Gottem. Ta stála tehdy 50 korun a lidé na ni stáli frontu už dva dny před samotným prodejem. Edici v počtu pěti tisíc kusů vykoupili za čtyři hodiny. Nyní se prodává na aukčních serverech za několik tisíc korun. 

Na eurobankovku s Jiřinou Bohdalovou, která se prodávala o víkendu na veletrhu Sběratel, se také vytvořila dlouhá fronta.

„Zájemci vzali veletrh útokem. Jen na samotnou bankovku jsme zaznamenali během pátku více než tisíc návštěvníků. Někteří z nich, jak máme ověřeno, čekali před branami výstaviště v Letňanech dlouho před začátkem akce speciálně proto, aby zmíněnou bankovku získali,” řekl Vladislav Klajban, držitel licence Euro Souvenir bankovek pro Česko.

Lidé si eurobankovku kupovali ze dvou automatů, a to v množství maximálně dva kusy na osobu. "Bankovky s pořadovými čísly 1 až 200 byly společně s podepsanou knihou Jiřiny Bohdalové věnovány jejím přátelům," doplnil Klajban.

Projekt sběratelských bankovek vznikl původně na podporu turismu v Evropě. Zakladatelem projektu je francouzský numismatik Richard Faille. V Česku a na Slovensku eurobankovky vyrábí společnost Nunofia. Samotná výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin. Bankovky jsou podle výrobce ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek.

Prodej eurobankovky s Jiřinou Bohdalovou
Prodej eurobankovky s Jiřinou Bohdalovou | Foto: Martin Moc

Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Každá eurobankovka má speciální sériové číslo. Ačkoliv mají nulovou nominální hodnotu, ta sběratelská je větší, zvláště u suvenýrů s emisí do pěti tisíc kusů, které připomínají významnou osobnost. 

Podle Jaroslava Černého z České mincovny jde ovšem spíše o uměle vytvořené šílenství. Uvedl to už před dvěma lety u vydání eurobankovky s Karlem Gottem a potvrzuje svá slova i nyní. "Pokud bych si chtěl koupit věc s hodnotou, tak to určitě nebude papírek za 50 nebo 80 korun," říká Černý. 

První česká eurobankovka byla vydána s motivem Prahy, následovaly další s motivy jiných českých měst, zajímavých míst či významných osobností. 

 

Právě se děje

Další zprávy