Po delfíní show zbyly milionové dluhy. Podnikatel se schoval

Ekonomika Ekonomika
12. 4. 2015 11:10
Není jasné, kde jsou peníze za prodané vstupenky. Pořadatel nedodal potřebné účetní podklady, vyplývá ze zprávy insolvenčního správce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Dluh delfíní show, kterou měla v Praze pořádat společnost Československé cirkusy a varieté podnikatele Artura Kaisera, přesahuje 8,6 milionu korun. Firma dluží téměř tisícovce lidí a firem - poškozených věřitelů je celkem 976. Na základě zprávy insolvenčního správce o tom informoval projekt Hromadné žaloby.cz.

Insolvenční správce Karel Míča uvádí, že mu nebylo předáno účetnictví společnosti. "Dlužník je zcela nekontaktní, na výzvy správce žádným způsobem nereagoval a není k zastižení ani na adrese bydliště staturárního orgánu dlužníka, Artura Kaisera, uvedené v obchodním rejstříku," píše ve zprávě.

Kde jsou utržené miliony?

Zůstatek na účtu pořadatele delfíní show ke konci letošního března činil 19 570 korun. Kvůli absenci účetnictví není jasné, kde jsou utržené miliony z prodeje vstupenek.

"Lístky na delfíní show byly prodávány přes stránky Ticketportal. Pole našeho zjišťování by část utržených peněz mohla být ukryta právě zde. Insolvenční správce zkoumá i tuto variantu," říká ekonom projektu Hromadné žaloby.cz Tomáš Pospíšil.

"Dlužník distribuoval vstupenky na předmětnou akci zejména prostřednictvím prodejních míst sítě Ticketportal. Z tohoto důvodu a vzhledem ke všem okolnostem správce vyzval uvedeného distributora k poskytnutí součinnosti při zjišťování majetku, který by mohl být součástí soupisu majetkové podstaty dlužníka. Ke dni zpracování této zprávy se distributor vstupenek k žádosti správce nevyjádřil," uvádí insolvenční správě Míča.

Společnost Ticketportal se během dvou dnů nevyjádřila ani k otázkám online deníku Aktuálně.cz.

Do insolvence měl jít pořadatel sám

Městský soud v Praze poslal pořadatele "delfíního cirkusu" do konkursu letos v lednu. Společnost Český spotřebitel, která portál Hromadné žaloby.cz provozuje, tehdy za věřitele uhradila většinu soudních výdajů, aby insolvence mohla proběhnout. "Do řízení již vstoupilo městské státní zastupitelství. Dočkáme se tak snad konečně vyšetřování, kam se poděly utržené miliony. Je to také cesta, jak hnát k trestní i hmotné odpovědnosti vedení společnosti," dodává právník portálu Petr Němec.

Podle správce mělo vedení společnosti zákonnou povinnost poslat společnost do insolvence dříve, než tak učinili sami věřitelé. Ekonomický stav společnosti musel být jejímu vedení znám a museli vědět, že nebudou schopni lidem peníze vrátit. Ostatně společnost od roku 2014 již patrně nevykonávala žádnou činnost a neměla zaměstnance.

To podle Němce naznačuje, že mohl být spáchán trestný čin a že věřitelé budou moci uplatnit své pohledávky i po vedení společnosti jako fyzických osobách.

Poškozených v kauze delfíní show může být i více než tisíc. Mnoho lidí s již koupenými lístky se totiž podle Němce do insolvence nepřihlásilo.

 

Právě se děje

Další zprávy