Po boku titánů: Věra Jourová se stala první Češkou v žebříčku 100 nejvlivnějších lidí

Sandro Elčić
17. 4. 2019 15:21
Eurokomisařka, která se zasadila za jeden z nejdiskutovanějších evropských předpisů loňského roku - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, zkráceně GDPR - byla časopisem Time zařazena mezi stovku nejvlivnějších osob. Časopis Time vydává žebříček 100 nejvlivnějších osobností od roku 2004. Dělí je do skupin podle jejich zásluh - vůdci, umělci či ikony. Jourová byla zařazena do kategorie titánů.
Věru Jourovou potěšilo umístění v prestižním žebříčku časopisu Time. | Video: twitter ČT24

"Samozřejmě mě to těší za Česko i za Evropu. Vnímám to jako ocenění nejen mojí práce, ale i práce celého mého týmu," řekla pro Aktuálně.cz Jourová.

"Poté, co strávila více než měsíc v českém vězení kvůli falešnému obvinění z korupce v roce 2006, ponořila se Věra Jourová do evropského práva, aby pochopila, jak se taková nespravedlnost mohla stát," píše v úvodu medailonku o české političce její kolegyně z Evropské komise Margrethe Vestagerová. Ta byla ve stejném žebříčku oceněna o dva roky dříve.

Časopis Time vydává žebříček 100 nejvlivnějších osobností od roku 2004. Dělí je do skupin podle jejich zásluh - vůdci, umělci či ikony. Jourová byla zařazena do kategorie titánů. Po jejím boku jsou například sportovci Mohamed Salah, LeBron James či Tiger Woods. Titul titána roku 2019 sdílí i se zakladatelem sociální sítě Facebook Markem Zuckerbergem. Tomu přitom značně ztížila práci právě zmíněným nařízením na ochranu soukromí uživatelů internetu.

Jourová k zařazení uvedla, že podle jejího názoru redaktoři časopisu Time ocenili především to, že dokázala najít na kontroverzním tématu řeč i s velkými digitálními korporacemi a přispět tak k ochraně soukromí obyvatel EU. Digitální firmy se sice ze začátku novým povinnostem bránily, dnes však mluví úplně jinak. Jourovou za výsledný předpis respektují a dokonce prosazují, aby se podobná legislativa zavedla i na druhé straně Atlantiku.

V sesterském žebříčku osobností byl i Havel a Navrátilová

Kromě ochrany soukromí v digitálním světě má česká eurokomisařka na starosti také ochranu spotřebitele. Prosazovala proto například diskutované zamezení dvojí kvalitě potravin. Také se věnuje rovným příležitostem žen a oblasti justice.

V současnosti tak například prosazuje zjednodušenou výměnu dat v kriminálním vyšetřování mezi státy EU a USA. Minulý týden o tom jednala s americkým ministrem spravedlnosti Williamem Barrem (taktéž mezi stovkou nejvlivnějších osobností v roce 2019 v kategorii lídrů).

Časopis Time vydává od roku 1927 také titul Osobnost roku a od roku 1946 i žebříček Hrdinové roku. V druhé jmenované byli ocenění v roce 2006 Václav Havel a Martina Navrátilová jako "hrdinové uplynulých 60 let".

 

Právě se děje

Další zprávy