Plzeňský Prazdroj může opět změnit majitele. Světová jednička obětuje střední Evropu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 29. 4. 2016 16:54
Plzeňský Prazdroj se nemusí stát součástí kolosu, který vznikne spojením společností Anheuser-Busch InBev a SABMiller. Světová pivní jednička AB InBev totiž navrhuje prodat aktiva svého dosavadního konkurenta ve střední a východní Evropě, aby získala souhlas Evropské komise s převzetím.
Foto: prazdroj.cz

Brusel - Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev navrhuje prodat veškerá aktiva konkurenčního pivovaru SABMiller ve střední a východní Evropě, aby získal souhlas Evropské unie s jeho převzetím. Oznámila to dnes firma. SABMiller je majitelem Plzeňského Prazdroje. V regionu střední a východní Evropy působí také v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

AB InBev se loni dohodl na převzetí SABMilleru za více než 100 miliard dolarů. Prodej některých aktivit by měl rozptýlit obavy regulátorů z omezení konkurence na trhu. Podle analytika Philipa Gorhama ze společnosti Morningstar by případný kupec mohl za aktivity SABMilleru ve střední a východní Evropě zaplatit 7,75 miliardy dolarů (183 miliard korun).

AB InBev podle své dnešní zprávy předložil Evropské komisi aktualizovaný návrh, ve kterém odprodej aktivit SABMilleru na zmíněných trzích nabídl. Bude to však záviset na úspěšném dokončení převzetí SABMilleru, které se očekává v letošním druhém pololetí. Brusel by měl rozhodnutí vynést do 24. května.

Součástí zamýšleného odprodeje je řada předních značek piv na zmíněných trzích, jako je Pilsner Urquell v České republice a Dreher v Maďarsku, uvedl AB InBev. Pivovar předpokládá, že mezi potenciálními kupci by o ně mohl být značný zájem. Podle Gorhama je nejpravděpodobnějším kupcem dánský pivovar Carlsberg. Ten předloni koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru a řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem.

AB InBev se již kvůli akvizici dohodl na prodeji několika značek pivovaru SABMiller, jako Peroni a Grolsch, a souvisejících aktivit. Za 2,55 miliardy dolarů je koupí japonská skupina Asahi Group Holding.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa a patří jí také budějovický pivovar Samson. Skupina SABMiller vlastní Plzeňský Prazdroj.

AB InBev a SABMiller se v polovině října rámcově dohodly na vytvoření kolosu, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva. Akvizice, kterou ještě musejí schválit regulátoři, by mohla být jednou z největších fúzí v historii. Udělení souhlasu by díky navrhovanému odprodeji středo- a východoevropských značek mohlo být snazší, přestože východní Evropa mezi hlavní činnosti AB InBev nepatří, napsal Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy