Prazdroj opět ovládnou Japonci. Asahi koupí pět východoevropských pivovarů za 200 miliard korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 13. 12. 2016 11:37
Japonská pivovarnická skupina Asahi se dohodla na převzetí pěti východoevropských pivovarů. Mezi nimi je kromě Plzeňského Prazdroje i slovenský Topvar, maďarský Dreher, rumunský Ursus a polská Kompania Piwowarska. Pivovary patřily společnosti SAB Miller, která se jich musela zbavit kvůli fúzi s konkurenční skupinou AB Inbev. V historii Prazdroje jde již o druhého japonského majitele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Plzeň – Japonský pivovar Asahi Group Holdings se dohodl na koupi Plzeňského Prazdroje a dalších východoevropských značek společnosti SABMiller za 7,3 miliardy eur (téměř 200 miliard korun). Oznámila to v úterý firma. Výsledná cena je o miliardu eur vyšší, než očekávali analytici. Šlo o největší nákup v historii japonského pivovaru.

Zájemci mohli do neděle podávat závazné nabídky na koupi pivovarů a již pondělní informace naznačovaly, že ostatní zájemce Japonci přebili. Ostatní uchazeči o Prazdroj a další pivovary sice Japonce nedokázali trumfnout, jejich nabídky ale podle informací Hospodářských novin nebyly podhodnocené.

"Z celé prodávané skupiny je pro investory nejzajímavější Prazdroj a další značky se s tím obrazně řečeno svezly," řekl v pondělí šéf oddělení fúzí a akvizic poradenské společnosti EY Petr Kříž.

Asahi kromě Prazdroje získá i slovenský Topvar, maďarský Dreher, rumunský Ursus a polskou Kompanii Piwowarskou.

V historii Prazdroje jde již o druhého japonského majitele. V roce 1998 ovládla pivovar prostřednictvím IPB japonská Nomura.

Asahi již šestnáct let v Praze produkuje svou nejpopulárnější značku Super Dry, která míří do celé Evropy. Pro Japonce ji na zakázku vaří konkurent Prazdroje – Pivovar Staropramen.

Zájem měli i Češi

Druhou nejvyšší částku sedm miliard eur podle dřívějších informací HN dohromady nabídly švýcarský Jacobs Holding spolu s kanadským penzijním fondem PSP a českou společností R2G. Za ní stojí někdejší spolumajitel České gumárenské společnosti Oldřich Šlemr či spolumajitel Avastu Eduard Kučera.

Vlastníci největších pivovarů v ČR

  • Plzeňský Prazdroj, a. s. - jediným akcionářem je Pilsner Urquell Investments B.V. patřící do druhé největší pivovarnické skupiny světa SABMiller, pivovar převezme japonský pivovar Asahi Group Holdings.
  • Pivovary Staropramen, a. s. - je součástí severoamerické pivovarnické skupiny Molson Coors.
  • Heineken Česká republika, a.s. - jediným akcionářem je nizozemská společnost Heineken International B.V., která je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě.
  • Budějovický Budvar, s. p. - pivovar je stále v majetku státu. Ke konci roku odchází z funkce dlouholetý ředitel Jiří Boček.
  • Pivovary Lobkowicz Group, a.s. - loni v září koupila firma Lapasan 79,4 procenta pivovarů za 1,9 miliardy korun. Většinový podíl v Lapasanu drží čínská investiční skupina CEFC, deset procent slíbila odkoupit čínská společnost Beijing Er Shang Group.

Pivo chtěla vařit i PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, nabídla ale jen 6,5 miliardy eur.

Prodej aktivit SABMilleru v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí podmínek pro převzetí podniku ze strany rivala Anheuser-Busch InBev, které bylo dokončeno v říjnu. V jiném případě by Evropská komise spojení nepovolila − výsledná firma měla na zdejším trhu příliš silné postavení.

Koupě východoevropských značek je doposud největší akvizicí pivovaru Asahi. Společnost Asahi se již dříve dohodla na převzetí některých značek SABMilleru, jako Peroni a Grolsch, za 2,55 miliardy eur (69 miliard korun). Prodej těchto značek byl rovněž podmínkou pro převzetí SABMilleru.

Plzeňský Prazdroj je největší pivovarnickou skupinou v České republice. Jeho hrubý zisk v uplynulém finančním roce, který skončil v březnu, vzrostl o pět procent na 3,7 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 3,3 procenta na 14,4 miliardy korun.

Dobrá zpráva pro Prazdroj, míní experti

Odkup Plzeňského Prazdroje skupinou Asahi Group Holdings je pro plzeňský pivovar dobrou zprávou, míní experti. Podle předsedy Sdružení přátel piva Tomáše Erlicha by se na samotné výrobě piva nic měnit nemělo. "Je to spíše dobrá zpráva, z nabízených posledních možností to byla vlastně jediná pivovarská skupina, ostatní byli spíše investičního rázu než pivovarští," řekl Erlich. Podle šéfredaktora časopisu Pivo, Bier & Ale Pavla Borowiece je skupina dobře informovaná a byla na nákup připravená. "Na ten nákup se připravovali měsíce, najímali experty, kteří jim trh popisovali," sdělil ČTK Borowiec.

Další přeprodej výrobních kapacit skupiny v Česku Borowiec nechtěl komentovat, ke změně podle něj nedojde na Slovensku. Podle Erlicha je úprava českých výrobních kapacit málo pravděpodobná. "Trh u nás je poměrně dobře konsolidován, nemyslím si, že jakýkoliv nový vlastník by měl cíle ho ještě dál měnit, případně nějaký provoz zavírat nebo prodávat," vysvětlil.

Asahi může pivovaru podle Borowiece nabídnout dobrou distribuční síť v Asii. "Je velké umění vyrobit pivo, ale stejně velké umění je ho prodat," myslí se expert. V Evropě se podle něj již více piva pít nebude, zajímavé pro export budou asijské a africké trhy. Asahi by tak mohla koupit ještě několik menších značek tzv. "craft beerů", tedy piv vyráběných tradičními metodami. Nebo by jim Asahi mohl nabídnout svou distribuci.

Největší pivovar v Japonsku

Společnost Asahi byla založena v Ósace již koncem 19. století, v roce 1889. Dnes má firma ústředí v Tokiu, její budovu navrhnul slavný francouzský designér Philippe Starck.

Skupina Asahi Group Holdings pak vznikla v roce 1949, v současnosti zahrnuje výrobu piva, alkoholických a nealkoholických nápojů a některých druhů potravin.

Pivovar Asahi Breweries je s podílem zhruba 38 procent na trhu největším pivovarem v Japonsku. Mezi jeho další tamní konkurenty patří například pivovary Kirin a Suntory.

Kvůli poklesu spotřeby piva v Japonsku v posledních dvaceti letech (z důvodu úbytku obyvatelstva či kvůli vzrůstající oblibě vína) hledá Asahi další akvizice ve světě. V minulých letech firma investovala například v Austrálii, na Novém Zélandu nebo v Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy