Plynovodům Net4Gas klesl loni zisk o více jak desetinu

ČTK ČTK
5. 6. 2015 11:22
Tržby klesly o 2,5 procenta na 8,78 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Provozovateli českých plynovodů, skupině Net4Gas, klesl loni čistý zisk o 12,2 procenta na 3,08 miliardy korun. Tržby klesly o 2,5 procenta na 8,78 miliardy korun. Firma to oznámila na svém webu.

Podle výroční zprávy investoval loni Net4Gas 491 milionů korun. Mezi nejvýznamnější investice patřila například rekonstrukce plynovodu úseku Hrušky-Kyselovice na jižní Moravě za 49 milionů korun.

Net4Gas loni v létě změnil kapitálovou strukturu. Základní kapitál klesl na 2,75 miliardy korun z původních 31,8 miliardy korun. Z celkového kapitálu 42,12 miliardy korun tak skoro 40 miliard pokrývají hlavně dluhopisy a půjčky od bank. O kroku firma tehdy neinformovala Energetický regulační úřad (ERÚ), tvrdila, že tuto povinnost nemá. Net4Gas byl proto kritizován předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou i ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

Vlastníky společnosti jsou od roku 2013 kanadská společnost Borealis a německá pojišťovna Allianz, které firmu koupily od energetické skupiny RWE. Net4Gas provozuje více než 3800 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Ke konci loňského roku skupina zaměstnávala 506 zaměstnanců.

Skupinu Net4Gas tvoří kromě společnosti Net4Gas, firma Brawa, která vlastní plynovod Gazela na hranicích Česka s Německem. Net4Gas je jediným akcionářem společnosti a Gazelu provozuje.

 

Právě se děje

Další zprávy