Plyn může víc zapáchat, RWE před zimou otestuje rozvody

ČTK ČTK
29. 10. 2015 12:15
Silnější zápach umožní odběratelům zemního plynu zjistit případné úniky v domovních rozvodech nebo u plynových spotřebičů. Distributoři kontrolují potrubí vždy na začátku topné sezóny. Při akci nejsou dodávky plynu přerušeny ani omezeny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Největší tuzemský distributor zemního plynu RWE bude od pátku ověřovat těsnost potrubí, na řadě míst Česka tak může plyn více zapáchat. Pravidelná kontrola, takzvaná odorizace, by měla skončit v úterý. Informoval o tom dnes regionální mluvčí RWE Pavel Zajíc.

Silnější zápach umožní lidem s odběrem zemního plynu zjistit případné úniky v domovních rozvodech nebo u plynových spotřebičů. "Pokud lidé plyn v uvedených termínech ucítí, měli by okamžitě volat nepřetržitou pohotovostní službu na čísle 1239," uvedl mluvčí. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku, dodal mluvčí.

Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků, která je lehčí než vzduch, nezapáchá a není jedovatá. Pro bezpečnou distribuci a použití je proto takzvaně odorizován látkami s intenzivním a charakteristickým zápachem, který umožňuje snadnou identifikaci případných úniků.

Distributoři plynu kontrolují potrubí vždy na začátku topné sezóny, tedy na podzim. Akce má preventivní charakter a nejsou při ní přerušeny ani omezeny dodávky zemního plynu pro zákazníky.

V Česku působí tři provozovatelé plynových distribučních soustav. E.ON Distribuce pokrývá Jihočeský kraj, Pražská plynárenská hlavní město, ve zbytku republiky to je RWE Distribuční služby.

 

Právě se děje

Další zprávy