Plné pivo místo ležáků. Nová vyhláška má změnit značení českých piv

ČTK ČTK
15. 1. 2016 11:22
Pivovary čekají na finální znění ministerské vyhlášky, která má změnit označování některých piv. Podle mluvčí Plzeňského Prazdroje vyvolá nové značení ve společnosti otazníky. Budvar prosazoval návrat k předchozímu systému označování podle stupňů. Změnu si naopak přejí například minipivovary.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Pivovary čekají na finální znění ministerské vyhlášky, která by mohla pro 11stupňová a 12stupňová piva zavést označení "plné pivo". Nyní jsou tato piva označovaná jako "ležáky", což je podle pivovarníků špatně.

Podle předsedy Sdružení přátel piva Tomáše Erlicha bude nakonec údaj o objemu alkoholu na každém lahvovém pivu povinný, nikoliv dobrovolný. Ministerstvo zemědělství ve vyhlášce navrhlo, aby se objem alkoholu psal povinně pouze u nízkoalkoholických piv. Nové značení by se mohlo zavést od července.

"Dohoda vypadá tak, že to nebude dobrovolné, ale povinné. Dobrovolnost se bude týkat stupňovitosti, nikoliv procent alkoholu," vysvětlil Erlich. Podle něj zájem o pivo mezi českou společností roste, lidé nové značení časem přijmou.

Podle mluvčí Plzeňského Prazdroje Judity Urbánkové naopak vyvolá nové značení ve společnosti otazníky. "Aktuálně platná vyhláška plně nereflektuje vývoj v oblasti pivovarnictví v ČR. Návrh změn, tak jak ho chápeme my, má aspiraci především upřesnit terminologii pivních kategorií," řekla Urbánková. Mluvčí Staropramenu Pavel Barvík zdůraznil, že jde pouze o změnu názvosloví. "Na samotnou výrobu piva nebudou mít změny vyhlášky vliv," uvedl mluvčí.

Budějovický Budvar prosazoval, aby se ministerstvo naopak vrátilo ke značení 10stupňových a 12stupňových piv. "Ani po dvaceti letech si totiž spotřebitelé na jiné označení nezvykli, systém by navíc byl přehledný a všem srozumitelný," poznamenal mluvčí Budvaru Petr Košin, který ale návrh ministerstva označil za smysluplnější než současný stav. Budvar se na výrobu ležáků jako typu piva specializuje.

Podle ministerstva by se nově piva nad 13 stupňů neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. "V našem případě by typ piva byl ležák (lager), 'desítku' bychom značili jako výčepní ležák, 'dvanáctku' jako plný ležák, 'šestnáctku' jako silný ležák," uzavřel Košin.

"V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat," řekl už dříve mluvčí resortu Hynek Jordán. "Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. "Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme. Když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl dříve svazový prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy