Češi snědí půl kila arašídů za rok. Plísní už se bát nemusíte, pozor však na sůl

Ekonomika Ekonomika
19. 11. 2018 9:02
Čeští zákazníci se nemusejí obávat nežádoucích látek v oblíbených pražených arašídech. Vyplývá to z testu kvality časopisu dTest, který nechal otestovat 16 zástupců balených pražených solených arašídů dostupných na českém trhu. Prohřešky výrobců se ale týkaly nedodrženého množství soli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Arašídy ve slané podobě jsou v Česku nejprodávanějšími ochucenými ořechy. Češi jich v průměru snědí skoro půl kila za rok.

"Země původu testovaných plodů jako Egypt, Čína, Senegal a Nigérie nevzbuzují důvěru kvůli dřívějším problémům s mikrobiologickou čistotou. Z evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) vyplývá, že orgány členských zemí EU v posledním roce na svých hranicích zachytily přes stovku závadných zásilek arašídů, které kvůli plísňovým jedům nevpustily na evropský trh," uvádí ve zprávě dTest.

Časopis proto nechal arašídy otestovat na přítomnost mytotoxynů, plísní i salmonely, kterou byly před 10 lety kontaminovány arašídy společnosti Peanut Corporation of America. Odborníci také zkoumali, jak semena podzemnice olejné chutnají, voní či jak jsou tvrdé a slané. "Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů je nadbytek soli," shrnuje zjištění šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Nadměrná konzumace soli je přitom příčinou řady onemocnění. Nejvíce soli obsahovaly buráky Albert Arašídy solené (1,78 gramu soli ve 100 gramech) a Van Almerk Arašídy solené (1,63 gramu ve 100 gramech). Snědením stogramové porce těchto arašídů vyčerpá dospělý jedinec zhruba třetinu denního limitu pro příjem soli podle doporučení Světové zdravotnické organizace.

"U Van Almerk Arašídů jsme naměřili o 63 procent vyšší množství soli, než je uvedené na obalu. Pro hrubé nedodržení množství soli uvedeného na vlastním obalu jsme jim udělili nedostatečnou známku," říká Hana Hoffmannová.

Časopis zároveň zjistil, že po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější buráky privátní značky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty.

 

Právě se děje

Další zprávy