Platy státních zaměstnanců stoupnou o tři procenta, dohodly odbory s Babišem a Sobotkou

ČTK ČTK
15. 9. 2015 10:19
Potvrzené tříprocentní zvýšení mezd zaměstnanců veřejného sektoru od letošního listopadu by se jim mělo promítnout do tarifů. Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Zaměstnanci veřejného sektoru jako učitelé, hasiči či úředníci dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do tarifů. Dohodli se na tom dnes odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Po jednání to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

"Od 1. listopadu dojde k navýšení tarifních platů o tři procenta. Fond kulturních a sociálních potřeb bude navýšen minimálně o půl procentního bodu. Ještě je ve hře dalšího čtvrt procenta, které do fondu žádáme od ledna," uvedl Středula. Podle něj ministerstvo práce už dostalo pokyn k vypracování vyhlášky o platech se změnou tarifů, od ledna se pak suma na platy zvedne o tři procenta.

Možnost zvýšení fondu na 1,75 procenta projedná ještě koaliční rada. Zda odbory s tímto požadavkem uspějí, by se měly dozvědět ve čtvrtek na mimořádném jednání tripartity o návrhu rozpočtu na příští rok. Svůj záměr dosáhnout tříprocentního růstu výdělků už od října či ještě vyššího přidání od listopadu dnes odboráři neprosadili.

Zvýšení fondu o půl procenta představuje asi 670 milionů korun, čtvrt procenta pak polovinu této sumy. Z fondu se vyplácejí různé bonusy a příspěvky - na penzijní spoření, stravenky, rekreace či jazykové kurzy. "Čtvrt procenta není málo, přibližně to odpovídá měsíčnímu navýšení platů. Při celkovém zvýšení o 1,75 procenta se jedná o miliardu, kterou je možné využít na benefity," řekl Středula.

Koalice se už v dubnu dohodla na zvýšení sumy na platy o tři procenta pro příští rok. Odbory dohodu vládních stran kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě nejednali a na zvednutí výdělků se shodli při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu. Odboroví předáci poukazovali na to, že ekonomika roste a že i poslancům, ministrům a dalším činitelům se od ledna zvednou platy víc než o tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy