Platební karty nám brání být sami sebou, tvrdí nebinární lidé. Jméno má být volitelné

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2020 18:48
Vydavatelé karet se rozhodli deklarovat svou podporu genderové rozmanitosti. Společnost Mastercard letos představí v Evropě svou platební kartu True NameTM, jež umožní držitelům "používat svou genderovou identitu". Podporuje tak tzv. trans a nebinární komunity. Visa zase letos vydala ve spolupráci s Revolut duhovou kartu. Poplatek za vydání putuje na charitu chránící práva LGBT+ komunit.
Foto: ČTK

Mnoho lidí po celém světě se podle Mastarcardu potýká s tím, že identita uvedená na jejich kartě neodpovídá tomu, kým se ve cítí být. Zejména členy transgenderových a nebinárních komunit může jméno uvedené na platební kartě dostávat do nepříjemných situací, jelikož oficiální změna jména s sebou nese nutnost absolvovat zdlouhavý a náročný úřední proces.

Karta True NameTM má umožnit jednotlivcům užívat si nakupování s kartou, která nese jméno, jakému dávají přednost.

"Naše jména určují, kdo jsme, a mnoho lidí z komunity LGBTQ+ se musí vyrovnávat s tím, že jejich platební karty jim neumožňují být sami sebou. Jako spojenci komunity LGBTQ+ máme možnost vyvolat skutečnou a smysluplnou změnu, která k řešení tohoto problému přispěje," uvedl prezident Mastercardu pro evropský trh Mark Barnett.

"Vizí společnosti Visa je vytvořit místo, kde je každý akceptován, a proto dlouhodobě podporuje rozmanité a inkluzivní prostředí. Účastní se i každoročního 'měsíce hrdosti'," doplnil mluvčí firmy František Teplý.

S kartou True NameTM se nepojí žádné dodatečné požadavky nad běžný rámec podmínek kreditních programů, takže její vydání není o nic složitější. Pro zmíněné komunity mají snadná dostupnost a možnosti použití velký význam. Téměř třetina dotazovaných z trans a nebinárních komunit uvádí, že poté, co se prokázali dokladem totožnosti, byli pro svůj vnější vzhled terčem posměchu, urážek či odmítnutí služby.

 

Právě se děje

Další zprávy