Platby za vodu zdraží až o tři procenta. Více si připlatí tam, kde do vodovodů investovali

ČTK ČTK
11. 1. 2017 10:55
Jsou ale i regiony, kde se platby za vodné a stočné sníží, uvedlo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Pozitivní vliv na ceny má kromě jiného mírné meziroční zvýšení spotřeby vody.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Vodné a stočné zdraží letos v Česku v průměru o jedno až tři procenta. V některých regionech se ale ceny sníží. Uvedlo to Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK). Vývoj cen zveřejnilo také na webu.

Například v Praze se ceny oproti roku 2016 zvýší o 0,28 procenta, v severních Čechách o 0,31 procenta, v Brně o 0,8 procenta a na Ostravsku voda zdraží o víc než jedno procento. V řadě případů cena stoupla pouze o inflaci. Voda zlevní na Olomoucku či ve Starém Plzenci.

Ceny vodného podle sdružení neovlivní vyšší zpoplatnění odběru podzemních vod, které loni navrhovalo ministerstvo životního prostředí, stejně tak jako se do cen stočného nepromítnou zvýšené poplatky za objem a koncentrace jednotlivých ukazatelů znečištění ve vypouštěných odpadních vodách z dílny stejného ministerstva.

Pozitivní vliv má také mírné meziroční zvýšení spotřeby vody. "Vzhledem ke skutečnosti, že až 70 procenta nákladů na výrobu pitné vody a čištění odpadních vod má fixní charakter, nezávislý na celkové spotřebě vody, je zvýšení spotřeby vody dobrým impulsem k udržení či případnému snížení její ceny," uvedl ředitel sdružení Oldřich Vlasák.

Vývoj cen závisí také na tom, zda provozovatelem vodohospodářské infrastruktury je městská, či soukromá společnost.

"Při podrobném porovnání jednotlivých cen lze nalézt řadu příkladů, kdy ceny vody jsou výrazně pod, ale i nad celorepublikovým průměrem jak u společností, které vlastní města a obce, tak i společnosti vlastněné českým či zahraničním soukromým kapitálem," dodal předseda představenstva SOVAK František Barák.

Větší zdražení se týká především těch společností, které investovaly za pomoci evropských dotací, a nastavený finanční model investice přímo vyžaduje generování peněz z vodného a stočného.

Podle SOVAK je potřeba ročně investovat do obnovy a rekonstrukcí vodohospodářské infrastruktury více než 20 miliard korun, ve skutečnosti je to ale jen něco přes deset miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy