Platba přes internet a telefon má být bezpečnější a levnější. EU přijala nová pravidla

ČTK ČTK
8. 10. 2015 15:10
Evropský parlament dnes schválil nová pravidla pro používání digitálních plateb, která by měla snížit náklady na tyto služby. Otevře totiž cestu novým poskytovatelům, například telefonním operátorům, výrobcům chytrých telefonů či firmám specializovaným na platby, čímž zvýší konkurenci. Spotřebitelům mimo jiné umožní bezpečně platit na internetu bez použití platební karty. Aby mohla norma vstoupit v platnost, musí ji ještě schválit ministerská Rada EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Mopet CZ

Štrasburk - Lidé, kteří používají k platbám internet či mobilní telefon, se dočkají bezpečnějšího prostředí platebních služeb a větší konkurence mezi jejich poskytovateli. Evropský parlament dnes totiž schválil nová pravidla pro používání digitálních plateb, která by podle poslanců měla snížit náklady na tyto služby. Aby však mohla norma vstoupit v platnost, musí ji ještě schválit ministerská Rada EU.

"V Evropě je platební trh velmi inovován. Celých 34 procent občanů EU provádí téměř výlučně nákupy online a dalších 40 procent má smartphone. Například v oblasti cestovního ruchu se nakupuje pouze on-line," shrnul předkladatel návrhu Ital Antonio Tajani důvody, proč Evropa potřebovala novou směrnici nahrazující stávající pravidla pro regulaci plateb z roku 2007.

Dnes schválená norma umožní například spotřebitelům bezpečně platit na internetu bez použití platební karty. Na trh s platbami se zároveň otevře cesta novým poskytovatelům, například telefonním operátorům, samotným výrobcům chytrých telefonů či firmám specializovaným na platby, což podle zastánců nové směrnice zvýší konkurenci. Klienti si budou moci vybrat, které společnosti svěří své bankovní kontakty, a ona za ně provede platbu bez karty.

"Všichni poskytovatelé platebních služeb budou povinni používat takové technologie, které budou zašifrované a bezpečné," podotkl Tajani.

Zákazníci budou mít navíc nově právo dostat zpět všechny peníze při chybné či podvodné transakci, která překročí částku odpovídající 50 eurům (zhruba 1350 korun).

"Směrnice rovněž zlepší ochranu spotřebitelů při ztrátě či odcizení platební karty," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen, podle něhož byla norma zásadně nutná, protože digitalizace plateb přináší řadu rizik.

Někteří kritici upozorňovali, aby nová pravidla, která pouštějí na trh další poskytovatele, nevedla k ohrožení citlivých údajů zákazníků. Podle autorů však bude soukromí klientů dobře zabezpečeno.

 

Právě se děje

Další zprávy