Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Co je stravenkový paušál?
Finanční příspěvek na stravování, takzvaný stravenkový paušál, by byl podle ministerstva financí alternativou k současnému režimu poskytování stravenek, který bude beze změn zachován ve stejné výši. Zaměstnavatelé si budou moci vybrat, co bude pro ně výhodnější. Více o návrhu zde:
Firmy nyní platí stravenkářským společnostem, které stravenky na český trh dodávají, zhruba 5 až 7 procent provize za využívání jejich služeb. A restaurace stejná procenta za směnu stravenek zpět na peníze.
I pro stravenkový paušál by platilo daňové zvýhodnění. Daňově uznatelným nákladem je pro zaměstnavatele až 55 % ceny jídla ve firemní jídelně či poskytnuté stravenky a zbylých 45 % hodnoty si hradí zaměstnanec sám z čisté výplaty.
Reakce na návrh jsou bouřlivé. Někteří ho podporují, jiní považují za nesmyslný. Čtěte reakce stravenkových firem, odborů, Hospodářské komory, ekonomů, zástupců firem i restaurací, ale například i bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který už byznys se stravenkami v minulosti chtěl omezit.