PKN Orlen dál posiluje v Unipetrolu. Minoritní akcionář mu prodal další akcie

ČTK ČTK
22. 12. 2017 10:25
PKN Orlen drží nyní téměř 63 procent Unipetrolu a minulý týden nabídl odkup menšinových podílů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Praha - Podíl v petrochemickém holdingu Unipetrol prodá polské firmě PKN Orlen také společnost Ëntris Equity Limited. Uvedl to ekonom a poradce česko-slovenské investiční skupiny J&T Michal Šnobr, který Entris zastupuje. Firma vlastní zhruba tři procenta akcií Unipetrolu. PKN Orlen drží nyní téměř 63 procent Unipetrolu a minulý týden nabídl odkup menšinových podílů.

Už ve středu oznámil prodej akcií největší minoritní akcionář firmy, společnost Paulinino Limited, která v Unipetrolu vlastní zhruba pětinu akcií, a za kterou také stojí J&T. PKN Orlen nabízí za akcii Unipetrolu 380 korun, svůj podíl plánuje zvýšit alespoň na 90 procent. Vyhradil si ale právo vzdát se dosažení 90procentního podílu. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánováno na 23. února příštího roku.

PKN už dříve uvedl, že nabídka byla zahájena s úmyslem na potenciální stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy. Pro to je třeba ovládnout minimálně 90 procent akcií podniku, což by PKN při nabídnuté ceně 380 korun za akcii vyšlo na 18,6 miliardy korun. S podíly Paulinina a Entrisu už má PKN jistý minimálně 86procentní podíl ve firmě.

Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen od roku 2005. Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy