Skupina Lobkowicz zvýšila podíl v Pivovaru Rychtář

ČTK ČTK
10. 12. 2014 12:07
Pivovary Lobkowicz Group nyní vlastní sedm regionálních pivovarů a patří mezi pět největších pivovarnických firem v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pivovary Lobkowitz

Praha - Společnost Pivovary Lobkowicz Group navýšila svůj podíl v Pivovaru Rychtář se sídlem v Hlinsku ze 70 na 100 procent. Menšinový 30procentní podíl na základě opce odkoupila od Ladislava Valtra.

Pivovar Rychtář je součástí skupiny od roku 2008, kdy Pivovary Lobkowicz ještě pod jménem K Brewery získaly hlinecký pivovar od společnosti IMEX Premium.

Pivovar Rychtář byl založen v roce 1913, loni tak oslavil 100 let své existence. Do roku 1996 byl součástí státního podniku Pivovary Hradec Králové. V roce 1996 jej koupila společnosti IMEX Premium, od které ho v roce 2008 odkoupila firma K Brewery, dnešní Pivovary Lobkowicz Group. Součástí obchodu byla opce umožňující novému většinovému vlastníkovi budoucí odkup zbývajících 30 procent akcií.

Tržby Pivovarů Lobkowicz stouply za tři čtvrtletí letošního roku meziročně o dvě procenta na 923,4 milionu korun. Na růstu se podepsal především vývoz. Celkové tržby z prodeje piva také vzrostly, ale v červenci a srpnu se na spotřebě piva podepsalo špatné počasí.

Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Zahrnují sedm regionálních pivovarů, a to Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora.

Nadpoloviční většinu akcií skupiny vlastní prostřednictvím firmy Palace Capital podnikatel Martin Burda. Zhruba čtvrtinovým vlastníkem je přes firmu Go solar finančník Gregorz Hóta. Firma koncem letošního května vstoupila na pražskou burzu. Přibližně pětinu akcií získali v rámci emise noví investoři. Předseda představenstva Zdeněk Radil má tři procenta, podnikatelka Eva Kropová setinu procenta akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy