Pivovarníci chtějí do hospod vrátit život. Lákají na pivo zdarma i zelený speciál

Ekonomika Ekonomika
25. 5. 2020 15:08
V pondělí se v Česku po více než dvou měsících znovu otevírají vnitřní prostory gastro podniků včetně hospod. Provozovatele pivovarů držela během nouzového stavu při životě i řada iniciativ, například projekt Zachraň pivo. Brněnské Starobrno se rozhodlo v první den otevření nabídnout zákazníkům zelené pivo, které nemohlo tradičně podávat na Zelený čtvrtek. Jinde zase nabízejí první pivo gratis.
Zelené pivo brněnského pivovaru Starobrno
Zelené pivo brněnského pivovaru Starobrno | Foto: ČTK

"Epidemiologická situace neumožňovala konzumaci zeleného piva tak, jak byli v minulosti pivaři zvyklí, tedy společně v hospodách nebo na zahrádkách," vysvětlil Pavel Slavík, obchodní ředitel pro gastronomii společnosti Heineken, pod kterou Starobrno patří. 

Brněnský pivovar Starobrno uvařil zelené pivo původně pro Zelený čtvrtek, jak to již tradičně dělá patnáct let. Vzhledem k uzavření hospod a restaurací 14. března ale nebylo možné jej na tento velikonoční den rozvést. Speciál proto zůstal uskladněný v tancích, a lidé tak tento rok pivo ochutnají s téměř sedmitýdenním zpožděním. 

"Zatímco ve všech předcházejících letech hostinští zelené sudy naráželi na velikonoční Zelený čtvrtek, letos bylo všechno jinak, protože kvůli nouzovému stavu musely všechny hospody zavřít. A v pivovaru se rozhodli, že prostě nechtějí svůj nejslavnější speciál prodávat z okýnek - naopak. Štamgasti si ho měli užít se vším všudy tak, jak byli zvyklí z dřívějška," uvádí pivovar na svých webových stránkách, kde zveřejnil také seznam provozen, v kterých se zelený nápoj čepuje. Restaurace ho nechají ve své nabídce čtyři dny, tedy do čtvrtka 29. května.

Autorem receptury, kterou Starobrno už patnáct let drží, je bývalý sládek Petr Hauskrecht. Pivovar v posledních letech drží jeho množství na 5000 hektolitrech. Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé.

Starobrno bylo jedním z pivovarů, který se na začátku minulého měsíce zapojil do iniciativy Zachraň hospodu. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy v různé finanční hodnotě do restaurací napříč Českem, které mohou nyní, když podniky znovu otevřely, uplatnit. Restaurační předzahrádky byly zavřené do 11. května, interiéry hospod a restaurací mohou znovu fungovat od tohoto pondělí. 

Do iniciativy Zachraň hospodu se zapojily největší pivovary a skupiny Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Budějovický Budvar, Primátor, Starobrno nebo Svijany, partnery jsou stravenkový Edenred, Kofola, velkoobchody Makro a výrobce lihovin Pernod Ricard.

Pivo na účet výrobce

Některé pivovary se snaží hosty k návštěvám hospod motivovat také nabídkou piva navíc na účet výrobce, k tomu přistoupila například značka Pilsner Urquell. Každý zákazník, který si objedná pivo v podniku, kde mají tuto značku piva, dostane půl litr zlatavého moku navíc zdarma. Akce s názvem První pivo je omezená na jeden nápoj na osobu a platí jen do vypití zásob.

Plzeňský prazdroj chce podpořit podniky i vyjádřit dík zákazníkům za jejich věrnost. Podle ní potřebuje ekonomika i celá společnost nové impulsy a podporu.

Podle tvrzení prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně ze začátku dubna nepřežije koronavirovou krizi a s ní související opatření až 40 procent z majitelů pivovarů. V ČR se před vypuknutím epidemie nacházelo kolem 500 minipivovarů. 

Optimističtější čísla přinesl květnový průzkum Prazdroje, podle kterého pokračování podnikání plánuje 97,5 procenta hospod. Ještě počátkem dubna to podle průzkumu vypadalo, že se jich už neotevře více než desetina. Naprostá většina hospod, které ještě před měsícem nechtěla znovu otevřít, podle Prazdroje změnila svůj postoj.

Pivovar data získal z více než 16 000 hospod, tedy z 80 procent všech, s nimiž spolupracuje a které představují většinu tuzemského trhu. Z více než 20 000 partnerských provozoven tak trvale uzavřených zůstane zhruba 500.

Vrácení spotřební daně

Minipivovarům nabídla pomocnou ruku také akce Zachraň pivo, za níž stojí rodinný pivovar Kytín ze Středočeského kraje. Lidé si mohou na stejnojmenných internetových stránkách objednat tento oblíbený český nápoj z celkem 329 pivovarů, které se do projektu postupně zapojili. 

Tereza Štencarová z projektu Zachraň pivo pro Aktuálně.cz potvrdila, že chce Kytín v iniciativě pokračovat i po pondělním restartu hospod, zatím na neurčito. Lidé podle ní využívají také mapy minipivovarů, která visí na stránkách projektu, a při výletech v ní hledají, kam v okolí je možné vyrazit na pivo, ještě do neděla jen k výdejnímu okénku nebo na zahrádku, od pondělí už i dovnitř.

Podle zakladatele iniciativy Michala Pomahače se podařilo zachránit už miliony piv, v přepočtu na peníze jde podle Šuráně asi o 200 milionů korun.

Částečnou finanční úlevu poskytl pivovarníkům i stát. Pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím. O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální. 

Video: Ve světě si z nás dělají srandu, místo ventilátorů se skládáme na pivo, říká Pomahač

Zachránili jsme už miliony piv, odhadujeme, že za 200 milionů korun. Po zimě většina minipivovarů navařila po strop, a pak byl ze dne na den konec. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy