Pivo během veder netáhne. I přes rekordní teploty spotřeba v hospodách stagnovala

ČTK ČTK
3. 9. 2018 13:55
I přes tropická vedra v červenci spotřeba čepovaného piva v pohostinských zařízeních nerostla. Při teplotách přes 30 stupňů totiž lidé pijí obecně méně.
Foto: Radek Pecák

Praha - Tuzemské pivovary zvýšily v červenci export o 29 procent v porovnání s loňským sedmým měsícem. Celkový výstav piva stoupl meziročně o šest procent, tuzemský výstav zůstal stejný jako loni. Hlavním tahounem v červenci byly ležáky, jejichž výstav vzrostl o pět procent, vyplývá z interních statistik Českého svazu pivovarů a sladoven.

Tropická vedra však v červenci zapříčinila podle svazu stagnaci ve spotřebě čepovaného piva v pohostinských zařízeních, protože při teplotách přes 30 stupňů lidé pijí obecně méně. "Alkoholické nápoje pijí až večer, když se trochu ochladí. A vzhledem k tomu, že některé venkovní zahrádky, zejména ve větších městech, zavírají v deset hodin večer, lidé toho tolik nevypijí. Ze zkušenosti víme, že ideální je spíše chladnější počasí pod 25 stupňů," uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Růst v červenci zaznamenal výstav piv v lahvích (+ 2 procenta) a také v plechovkách (+ 9 procent), který prakticky kontinuálně roste třetím rokem po sobě. O 18 procent vzrostl i výstav piva v minisoudcích, z pohledu hektolitrů jde však o malé množství.

Export piva loni vzrostl na 4,6 milionu hektolitrů. Meziročně se zpomalilo tempo růstu do zemí EU na dvě procenta, nejvíce se vozí na Slovensko, do Německa a Polska. O 2,3 procenta vzrostl meziročně dovoz piva, přesto je na nejnižší úrovni v Evropě. Nejvíc piva se dovezlo z Polska, ze zemí mimo EU z Mexika a Srbska.

 

Právě se děje

Další zprávy