Pitná voda i z potoka. S nedostatkem vody obcím pomůžou mobilní úpravny

ČTK ČTK
5. 9. 2019 15:13
Obce by si měly vytvořit vlastní zdroj vody, který může sloužit jako hlavní, případně jako posilovací zásobárna, řekl odborník za Asociaci poskytovatelů provozních úspor Petr Wagner. Velké vodárenské společnosti podle něj dodávají vodu na velké vzdálenosti, navíc se u nich se objevují problémy s kapacitou. Česká společnost Wero Energy ve čtvrtek novinářům představila mobilní úpravny vody.
Mobilní úpravna vody | Video: Jakub Zuzánek

Firma uvedla, že díky mobilním úpravnám mohou uživatelé vodu odebírat i z povrchových zdrojů, jakými jsou požární nádrž nebo potok. Nedostatek pitné vody vlivem extrémního sucha mohou tímto způsobem řešit i veřejné instituce, firmy a jednotlivci.

"Minimálně posledních pět let čerpáme podzemní vody, které se nedoplňují," uvedl generální ředitel Wero Energy Jaroslav Ďuriš. Voda ve studních je podle Ďuriše z 80 až 85 procent kontaminovaná. Mobilní úpravny vody podle něj dokážou odstranit mechanické i organické nečistoty, železo, pesticidy, bakterie, upraví chuť, barvu, pachy a pH.

"Když dojde někde v výpadku, je možné to tam přivést, umístit ke stávajícímu zdroji vody a okamžitě začít vyrábět kvalitní pitnou vodu a dávkovat ji třeba do sítě," dodal. Kontejnerové úpravny vyrobí 5000 litrů pitné vody za hodinu, pořizovací náklady jsou 2,5 milionu korun bez DPH.

Mobilní úpravnu vody využívá například Opava, která z povrchového zdroje zásobuje místní koupaliště. Zdroj pitné vody si tímto způsobem zajistily i obce Vrchy, Rajnochovice nebo Dolní Kounice.

Česko po loňském suchém roku čelí mimořádnému suchu i letos. Podle srpnové zprávy Českého hydrometeorologického ústavu se půdní sucho rozšířilo na 75 procent území ČR. Podzemní vody nadále zůstávají ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha.

 

Právě se děje

Další zprávy