Pískací žába i panenka na hraní. Rozsáhlý zátah odhalil rizikové hračky plné chemie

Ekonomika Ekonomika
6. 2. 2019 14:13
Celkem 15 výrobků odebrala Česká obchodní inspekce v rámci mezinárodní akce zaměřené na kontrolu zdravotní nezávadnosti dětských hraček, které se zúčastnilo 17 evropských států. Tři z hraček přitom čeští inspektoři vyhodnotili jako obzvláště rizikové kvůli přítomností nadlimitního množství takzvaných ftalátů - ty narušují plodnost a mohou i zvyšovat riziko alergií. Informoval o tom tiskový mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.
Žlutá pískací žába s vysokým obsahem ftalátů.
Žlutá pískací žába s vysokým obsahem ftalátů. | Foto: ČOI

Velké množství škodlivých ftalátů obsahovala zejména plastová žlutá pískací žába, u které byl limit povolený platnou legislativou překročen dokonce více než 400krát. Další zdravotně závadnou hračkou prodávanou na českém trhu bylo nafukovací kladivo Doiphin a také panenka Fashion Girl.

Nafukovací kladivo do vody s vysokým obsahem zdraví škodlých látek.
Nafukovací kladivo do vody s vysokým obsahem zdraví škodlých látek. | Foto: ČOI

"Inspekce nařídila distributorům těchto hraček ochranné opatření ve formě zákazu distribuce výrobku a stažení výrobku z distribuce," doplňuje ČOI v tiskové zprávě.

Zkušební laboratoře u hraček prověřovaly nejen přítomnost ftalátů, ale i dalších chemických látek, které mohou být použity v průběhu výrobního procesu. Ověřovány tak byly i látky SCCPs (chlorované parafíny s krátkým řetězcem), PAHs (polycyklické aromatické uhlovodíky) a BPA (bisfenol A).

Dále pak přítomnost vybraných chemických prvků, kterými byly kadmium, olovo a organický cín. "Všechny tyto prvky mohou být pro vyvíjející se organismus dětí velmi nebezpečné, pokud jejich koncentrace v hračkách překročí limity požadované platnou legislativou," upozorňuje inspekce ve své zprávě.

Panenka Fashion Girl s nadlimitním obsahem chemických látek.
Panenka Fashion Girl s nadlimitním obsahem chemických látek. | Foto: ČOI

"Tato mezinárodní kontrolní akce potvrdila předpoklad, že na trhu EU se nacházejí hračky, které nevyhovují bezpečnostním požadavkům. V průběhu kontrol se podařilo zmapovat trh a shromáždit informace a podklady, které mohou vést ke zlepšení situace na vnitřním trhu EU," říká k mezinárodní akci ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

V rámci celé akce bylo odebráno a prověřováno dohromady 255 modelů plastových hraček.

 

Právě se děje

Další zprávy