Česko čeká největší nedobrovolná dražba. Pinkasův palác bude k mání od 470 milionů

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 12. 2018 12:41
Pinkasův palác na pražské Kampě jde do nedobrovolné dražby. Vyvolávací cena je 470 milionů korun a podle realitní společnosti Gaute, která má prodej na starosti, je to největší nedobrovolná dražba v Česku.
Foto: Gaute

Dražba bude 20. prosince v Praze a je veřejná. Jejím navrhovatelem je PPF Banka, majitelem nemovitosti a zástavcem je firma Artemis Property. Objekt je nyní v rekonstrukci.

"Podle údajů na webu centrální adresa jde o největší nedobrovolnou dražbu v ČR, alespoň co se týká nemovitostí," řekl Petr Bartoš z Gaute.

Na centrální adrese se ze zákona zveřejňují všechny dražby. Nedobrovolná dražba je podle zákona o veřejných dražbách prováděna na návrh dražebního věřitele, jehož pohledávka je zajištěna zástavním právem k dražené nemovitosti a jehož pohledávka je přiznána exekučním titulem, nejčastěji soudním rozhodnutím.

Pinkasův dům, který byl nazýván též Prachovnou, stojí mezi Čertovkou a Karlovým mostem. Byl vybudován na místě starší zástavby jako raně barokní stavba ve druhé polovině 17. století, následně byl rozšířen v době klasicismu. První zmínka o objektu pochází z roku 1516.

Před několika lety našli archeologové v jeho sklepích dva pilíře románského Juditina mostu. Majitel paláce proto v dokumentech k dražbě upozorňuje, že v objektu se nacházejí prvky podléhající památkové ochraně. Jsou to například historické fresky a právě pilíře Juditina mostu, které jsou součástí národní kulturní památky Karlův most.

Foto: Gaute

Objekt své jméno získal nejdříve podle měšťana Prachaře, kterému patřil v roce 1557. Pak se jmenoval podle rodiny Pinkasovy, které patřil v letech 1815 až 1908.

V současné době je objekt v rekonstrukci. V budově jsou navrženy nové byty s upravenými dispozicemi a rovněž nebytové prostory, mimo jiné muzeum Juditina mostu. Předpokládané náklady na dokončení jsou 101,4 milionu korun, uvedla společnost Gaute v dokumentaci k dražbě.

 

Právě se děje

Další zprávy