Piloti nízkonákladových Germanwings vyhlásili stávku

ČTK ČTK
28. 8. 2014 14:35
Odbory chtějí mateřskou Lufthansu přinutit k tomu, aby zachovala program předčasných odchodů do důchodu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings v pátek na šest hodin přeruší práci kvůli sporu s mateřskou leteckou společností Lufthansa o důchodový program. Oznámil to odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Vedení Lufthansy se na poslední chvíli pokusilo zabránit stávce jednáním s odbory, rozhovory ale podle společnosti skončily neúspěchem.

Odbory chtějí Lufthansu přinutit k tomu, aby zachovala program předčasných odchodů do důchodu. Pilotům umožňuje odejít do penze v 55 letech. Zároveň jim ponechává část mzdy, a to až do dosažení věku, kdy začnou dostávat starobní důchod od státu.

Lufthansa a odbory zasedly k jednacímu stolu ve čtvrtek krátce před polednem. Zhruba po dvou hodinách oznámili zástupci Lufthansy neúspěch při rozhovorech. "Jsme velmi zklamaní, že nedokážeme tuto stávku odvrátit. Vznikl dojem, že pro VC už byla stávka hotovou věcí," řekla agentuře DPA Bettina Volkensová z představenstva Lufthansy.

Neodletí 164 spojů

Piloti už dříve oznámili, že v případě neúspěchu vstoupí v pátek v šest hodin ráno do šestihodinové stávky. Během ní by z německých letišť nemělo odstartovat žádné letadlo Germanwings.

Podle DPA protestní akce postihne celkem 164 spojů. Z letového řádu Germanwings vyplývá, že by mezi stávkou zasaženými spoji mohl být i ranní let z Düsseldorfu do Prahy a dopolední let z Hamburku do Prahy.

Germanwings na svých internetových stránkách oznámily, že připravují náhradní letový plán, zatím ho ale nezveřejnily. Letecká společnost zároveň nabízí cestujícím, které postihne rušení letů, možnost bezplatně letenku stornovat nebo přeložit termín cesty na jiný den.

Mluvčí VC Jörg Handwerg ještě před zahájením čtvrtečních rozhovorů řekl v televizi n-tv, že bylo v silách vedení Lufthansy stávku odvrátit, firma ale prý musela ukázat připravenost ke kompromisu. Podle Handwerga už se spor mezi VC a vedením Lufthansy vleče téměř rok bez jakéhokoli pokroku a odboráři mají dojem, že aerolinky pouze hrají o čas a ve skutečnosti nejsou ochotné ustoupit.

Jen na šest hodin

Podle Handwerga sice bude stávka znamenat pro pasažéry komplikace, odboráři jsou však přesvědčeni, že nechali cestujícím dost času na to, aby se na protest připravili. "Šestihodinová stávka zcela jistě nebude znamenat odvolání všech pátečních letů," uvedl Handwerg. Cestující navíc podle něj stále ještě mají možnost let zrušit a využít místo něj vlakové nebo autobusové spojení.

VC zastupuje zhruba 5400 pilotů létajících pro aerolinky Lufthansa, Germanwings a Lufthansa Cargo. Odborový svaz už kvůli sporu o důchodový program v dubnu uspořádal třídenní stávku, která postihla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Stávka tehdy postihla 425 000 cestujících, zrušeno bylo 3800 letů. Lufthanse způsobila stávka škody v řádu desítek milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy