Piloti Lufthansy zahájili třídenní stávku, bude stát miliony

ČTK ČTK
2. 4. 2014 7:55
Mezi zrušenými spoji jsou všechny lety Lufthansy a Germanwings z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a Kolína nad Rýnem naplánované na středu, čtvrtek a pátek
Stávka pilotů Lufthansy, den první. Cestující odpočívají na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.
Stávka pilotů Lufthansy, den první. Cestující odpočívají na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. | Foto: Reuters

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa zahájili ve středu o půlnoci třídenní stávku. Oznámil to mluvčí odborového svazu pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Protestní akcí si piloti chtějí prosadit lepší pracovní podmínky.

Největší německé aerolinky už kvůli stávce v předstihu zrušily 3800 z 4300 plánovaných letů a zasažena jsou i spojení mezi Prahou a německými velkoměsty.

Situace na dvou nejvýznamnějších letištích Lufthansy ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově byla ve středu ráno klidná, podle televize N24 dorazilo do odletových hal výrazně méně cestujících, než je ve všední dny obvyklé.

Pracovníci Lufthansy zřídili v halách stánky, kde nabízejí pasažérům občerstvení a radí jim s možnostmi náhradní dopravy. Zaměstnanci obou letišť také připravili polní lůžka pro cestující, kteří nemají víza pro vstup do schengenského prostoru a kvůli stávce uvízli v tranzitní zóně.

Politici požadují rychlé řešení

Ve vnitroněmecké dopravě nahrazují některé lety železniční spojení. Společnost Deutsche Bahn kvůli tomu posílila provoz na hlavních linkách.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt vyzval vedení aerolinek a odbory, aby se vrátily k jednání a pokusily se stávku předčasně ukončit. "Každý den stávky omezuje mobilitu statisíců lidí. Proto je žádoucí dojít rychle k řešení sporu, je to v zájmu zaměstnanců i zaměstnavatele," řekl ministr deníku Bild.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by jedna z největších stávek v historii Lufthansy mohla skončit předčasně. Šéf krizového štábu aerolinek Werner Knorr dnes po poledni upozornil, že logistická příprava na obnovení plného provozu by trvala zhruba 48 hodin.

Ze strany politiků zaznívají i kritické hlasy vůči stávkujícím. Klaus Barthel z vládní sociální demokracie (SPD) si dnes stěžoval, že malé odborové svazy zastupující zaměstnance na klíčových místech společností mají nepřiměřeně velkou sílu a prosazují zájmy malé skupiny lidí na úkor mnoha jiných. Už v úterý se pro omezení síly malých odborových svazů vyslovil poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Arnold Vaatz.

Také veřejnost nemá pro stávku příliš velké pochopení. Podle průzkumu společnosti Forsa považuje 74 procent Němců stávku pilotů za přehnanou a neoprávněnou. Připomínají přitom, že průměrný plat pilotů Lufthansy činí 180 000 eur (4,9 milionu korun) ročně.

Tisíce stornovaných letenek

Stávka kromě Lufthansy zasáhla i její dceřiné nízkonákladové aerolinky Germanwings, které zrušily zhruba 700 z 1300 naplánovaných letů. Celkem protest postihne na 425 000 pasažérů obou společností. Aerolinky jim nabízejí možnost zdarma přeložit letenku na jiný den nebo ji stornovat, což v úterý využily tisíce lidí.

Mezi zrušenými spoji jsou i všechny lety Lufthansy a Germanwings z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a Kolína nad Rýnem naplánované na středu, čtvrtek a pátek. Jde o šest párů spojení denně.

V případě linky do Frankfurtu existuje alternativní spojení provozované Českými aeroliniemi, náhradní přímý let z Prahy do Kolína nad Rýnem ale žádná letecká společnost nevypravuje.

Protest za 80 milionů eur

Stávka je jednou z největších v historii Lufthansy a způsobí aerolinkám významné ztráty. Analytik Deutsche Bank Michael Kuhn odhaduje, že třídenní protest pilotů bude Lufthansu stát 70 až 80 milionů eur (1,9 až 2,2 miliardy korun), což odpovídá zhruba pěti procentům plánovaného provozního zisku za letošní rok.

Odborový svaz pilotů vyhlásil stávku ve snaze zvýšit tlak na vedení Lufthansy při jednáních o lepších pracovních podmínkách pro piloty. VC požaduje, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let.

 

Právě se děje

Další zprávy