Piloti British Airways stávkují za vyšší mzdy. Lety mezi Prahou a Londýnem se ruší

ČTK ČTK
9. 9. 2019 12:06
Kolem 1700 letů musela zrušit letecká společnost British Airways kvůli dvoudenní stávce za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, do níž v pondělí vstoupili její piloti. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Podle odborového svazu BALPA piloti plánují uspořádat další stávku 27. září. Ráno už byl zrušen i jeden spoj s Prahou, později společnost zrušila i tři zpáteční lety mezi Prahou a Londýnem. Další mohou následovat.
Foto: Reuters

Média uvádějí, že British Airways za běžných okolností uskuteční asi 800 letů denně, a přepraví tak zhruba 145 000 lidí. Podle odborů každý den stávky přijde společnost na asi 40 milionů liber (téměř 1,2 miliardy korun). Do stávky se zapojilo na 4000 pilotů. Je to první taková protestní akce v této britské letecké společnosti.

"Letecká společnost British Airways nám prozatím potvrdila na dnešní den jeden zrušený ranní let mezi Prahou a letištěm Heathrow v Londýně a tři zrušené zpáteční lety mezi Prahou a Londýnem. Je však možné, že budou zrušeny i další lety British Airways ve dnech 9. a 10. září," uvedlo v pondělí Letiště Václava Havla Praha. Cestujícím doporučilo sledovat aktuální informace o svém odletu na webu dopravce.

Představitelé BALPA vedení British Airways vyčítá, že narušilo důvěru v leteckou společnost úspornými kroky a snížením dobrého jména firmy. Na druhé straně šéf aerolinek Alex Cruz tvrdí, že investice do společnosti nikdy nebyly tak velké jako nyní.

Obě strany přitom říkají, že chtějí pokračovat ve vyjednávání, žádné datum pro další kolo ale zatím stanoveno nebylo. "Je čas vrátit se k jednacímu stolu a dát dohromady seriózní nabídku, která tento spor ukončí," řekl podle BBC generální tajemník BALPA Brian Strutton.

Nicméně zároveň obvinil British Airways, že veřejně mluví o přání dál jednat, "soukromě ale říkají, že vyjednávat nebudou". Poznamenal přitom, že ačkoli se hlavní spor vede o mzdy, velká nespokojenost se týká i směřování letecké společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy