Photon Energy připojila v Maďarsku k síti soláry za 150 milionů korun

ČTK ČTK
14. 12. 2018 13:17
Společnost Photon Energy Solutions HU Kft., která je dceřinou společností mezinárodní solární skupiny s českými kořeny Photon Energy, připojila u maďarského města Tiszakécske, které leží asi 85 kilometrů od Budapešti, k sítí osm fotovoltaických elektráren.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Náklady na jejich výstavbu činily zhruba 5,8 milionu eur, tedy 150 milionů korun. V pátek to řekl mluvčí Photon Energy Martin Kyslý.

Kapacita elektráren podle něj dohromady činí 5,5 megawattu, rozprostírají se na ploše 7,9 hektaru. Očekávaná produkce je 6,7 gigawatthodin ročně. Celkové roční příjmy všech osmi elektráren očekává firma ve výši kolem 660 tisíc eur, což je v přepočtu asi 17 milionů korun.

"Dokončení výstavby těchto projektů pomáhá upevnit naši expanzi v zemi, pokud jde o kapacitu obnovitelných zdrojů energie, což Photon Energy přibližuje k oznámenému cíli skupiny postavit v Maďarsku do roku 2020 celkem 50 megawattů fotovoltaických elektráren pro dlouhodobé vlastnictví," uvedl dnes generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Další elektrárny staví firma aktuálně také u maďarské obce Almásfüzitö v blízkosti slovenských hranic. Náklady na výstavbu osmi fotovoltaických elektráren tam podle dřívějších informací činí přibližně 6,1 milionu eur.

Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 megawattů.

Firma předloni vstoupila na alternativní trh pražské burzy. Její akcie jsou obchodovány na trhu Free Market, který není hlavním trhem burzy. Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 230 megawattů, z toho skoro 100 megawattů v tuzemsku.

V Česku od roku 2012 celkový instalovaný výkon solárních elektráren prakticky stagnuje, nebo roste jen velmi mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci září v tuzemsku instalováno asi 2050 megawattů zdrojů, které energii ze Slunce vyrábějí.

Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v České republice zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 megawattů ke konci roku 2009 na 1959 megawattů v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy