Petříček jednal se startupy. Resort zahraničí může pomoct při jejich expanzi

ČTK ČTK
27. 1. 2021 13:55
Startupům by při expanzi pomohlo zrychlení vyřizování administrativních záležitostí, zejména co se týče zahraničních pracovníků. Ministerstvo zahraničí také může přispět informacemi například o certifikacích produktů na zahraničních trzích a o tamním regulatorním prostředí. Na briefingu po jednání s představiteli českých startupových firem to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ještě jako šéf resortu v lednu 2021 na tiskové konferenci ČSSD k prioritám strany ve vládě pro rok 2021.
Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ještě jako šéf resortu v lednu 2021 na tiskové konferenci ČSSD k prioritám strany ve vládě pro rok 2021. | Foto: ČTK

Z debaty podle Petříčka vyplynulo, že o službách, které nejen ministerstvo poskytuje, se málo ví. Resort potřebuje aktivně oslovovat začínající společnosti s tím, co pro ně může udělat, řekl. Shoda podle něj panovala na tom, že pro inovativní sektor a technologické firmy je důležité držet obraz Česka jako země, jež chce být lídrem v této oblasti. "To je téma i pro prezentaci České republiky v zahraničí, kde ministerstvo, česká centra, ambasády mohou hodně udělat pro české firmy," uvedl.

Potřeby firem se podle Petříčka často liší, je proto třeba k nim přistupovat individuálně. "Ministerstvo zahraničí ve spolupráci s dalšími partnery musí být schopno zajistit nejen podporu tradičním odvětvím, exportérům, ale i právě mladým inovativním firmám," dodal ministr.

"Jedno z hlavních témat je zaměstnávání cizinců v České republice, což je velké téma. Často trvá i déle než rok zaměstnat legálně lidi ze zahraničí," uvedl Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací, startupu Poetizer a vzdělávací platformy ELAI. Dalšími body jednání byly problematika získávání víz pro zaměstnanců startupů v zahraničí, certifikace nebo GDPR.

Ministerstvo podle Marka Svobody z odboru ekonomické diplomacie může firmám pomoci zprostředkováním jednání s úřady ohledně regulací v různých zemích či získáváním kontaktů přes síť zastupitelských úřadů.

Připomněl, že od loňska existuje program PROPEA na podporu ekonomických aktivit v zahraničí, který umožňuje českým společnostem na jiných trzích reagovat na situaci při koronavirové epidemii a využít služeb, které jim poskytnou místní experti s podporou zastupitelských úřadů. Dosud program fungoval v deseti zemích, například v Maroku, Japonsku, Bosně a Hercegovině nebo ve Velké Británii, letos se podle Svobody rozšíří na 18 zemí.

Přes program je podle Svobody možné pomoci s regulatorními otázkami za zvýhodněnou dotovanou cenu. "Firma během certifikačního procesu, se kterým jí tam pomůže místní firma, zaplatí jen 30 procent veškerých nákladů," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy